Egyre neveletlenebbek az Olaszországba látogató turisták

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 12. 10:30

Itáliában vakációzva a külföldi turisták egyre neveletlenebbé válnak: belemásznak a szökőkutakba, esznek-isznak a tereken, napoznak az utcákon. A Corriere della Sera olasz napilap arra keresett választ, hogy az emberek miért eresztik el magukat ennyire Olaszországban.

rome
Az Itáliát főleg nyáron felkereső turisták azt hiszik, hogy nálunk, olaszoknál mindent szabad – írta a Corriere della Sera. Az újság szerint a külföldiek nagy része azért viselkedik teljesen másképpen Olaszországban, mint ahogyan hazájában tenné, mert egyrészt nem veszik komolyan az olaszokat és az olaszországi szabályokat, másrészt Itáliát a lazaság országának tartják, ahol fittyet lehet hányni a szigorú előírásokra, hiszen úgyse tartja be senki ezeket.

A napilap a velencei Corriere Veneto korábbi cikkéhez csatlakozott, amely azt panaszolta, hogy a lagúnák városába érkező turisták letáboroznak a Szent Márk téren, a velencei padokon és utcai lépcsőkön szabályos piknikeket rendeznek az otthonról hozott szendvicseikkel, az utcákon félmeztelenül sétálnak, hogy lebarnuljanak. Éjszaka sem jobb a helyzet, amikor az ittas turisták hajnalig kiabálnak Velencében, és a csatornák széléről intézik el dolgukat.

A Corriere della Sera szerint a külföldi turisták nem illemtudóbbak Firenzében vagy Rómában sem. Példát nekünk, olaszoknak kellene mutatnunk, de Itália hírnevét külföldön gyakran csak a Nápolyt elárasztó hulladék, vagy a 2015-ös milánói világkiállítás építkezéseit övező korrupciós botrányok övezik – vélte az olasz napilap.

Amikor a külföldi turista a repülőtérről Express-vonattal megérkezik a római Termini pályaudvarra, az első, amit lát, az a káosz, kiabálás, a szabályok teljes hiánya. A turisták ilyenkor megállapítják, hogy Olaszországban ez a helyzet, ehhez kell alkalmazkodni. Ezért fordul elő, hogy az otthon a minimális sebességkorlátozást is betartó svájciak, az olasz autósztrádákon száguldoznak – írta a napilap.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, a külföldiek viselkedése ugyanakkor azt is mutatja, hogy Itáliában teljesen szabadnak érzik magukat és Olaszországot olyan helynek tartják, ahol mindent összevetve, jó élni. (Sárközy Júlia, MTI)

Kapcsolódó cikkeink