Egyre népszerűbb a rovarfehérje a takarmányozásban
A haszonállatok takarmányozása során egyre gyakoribb igény a szójadara és a halliszt más fehérjékkel történő helyettesítése – olvasható az origo-n. A helyettesítést tekintve, a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása kapcsán hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a haszonállatok takarmányozásában. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a rovarliszt felhasználására a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.
Kép: news18.com
Előrejelzések szerint 2050-re a Földön 9 milliárdnál is többen élnek majd, amihez még nagyobb mennyiségű élelmiszerfelvétel társul majd, amit – az emelkedő életszínvonal hatására – fokoz az ázsiai országok egyre nagyobb érdeklődése az állati eredetű húsok iránt.
Becslések szerint 2050-re a Földön 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, így a hústermelés várhatóan 50 százalékkal megnő majd a következő harminc évben,
párhuzamosan azzal a kedvezőtlen folyamattal, melynek során csökken a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek aránya.
További probléma, hogy a két legfontosabb fehérjeforrás, a szója- és a halliszt ára időnként jelentősen megemelkedik, illetve kiszámíthatatlanul hullámzik, különösen a halliszt esetében. A szóját emellett a GMO miatt is kockázatosnak tartják.
Így jutottak el a kutatók a rovarfehérjéhez, főként, hogy a rovarok tenyésztése jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár.
A tápanyag tartalom, illetve a kémiai összetétel tekintetében az úgynevezett full-fat szója, az extrahált szójadara és a halliszt értékei között nagy a szórás, közöttük az egyik legfontosabb tényező a sótartalom, ami nagy mennyiségben kedvezőtlen.
A rovarokból előállított fehérjének jelentős állati takarmányozási szerep juthat a következő harminc évben, amikor az emberiség húsfogyasztása jelentősen megemelkedik majd az előrejelzések szerint. (origo, NEWS18.COM)
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >