Egyre népszerűbb a rovarfehérje a takarmányozásban
A haszonállatok takarmányozása során egyre gyakoribb igény a szójadara és a halliszt más fehérjékkel történő helyettesítése – olvasható az origo-n. A helyettesítést tekintve, a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása kapcsán hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a haszonállatok takarmányozásában. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a rovarliszt felhasználására a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.
Kép: news18.com
Előrejelzések szerint 2050-re a Földön 9 milliárdnál is többen élnek majd, amihez még nagyobb mennyiségű élelmiszerfelvétel társul majd, amit – az emelkedő életszínvonal hatására – fokoz az ázsiai országok egyre nagyobb érdeklődése az állati eredetű húsok iránt.
Becslések szerint 2050-re a Földön 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, így a hústermelés várhatóan 50 százalékkal megnő majd a következő harminc évben,
párhuzamosan azzal a kedvezőtlen folyamattal, melynek során csökken a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek aránya.
További probléma, hogy a két legfontosabb fehérjeforrás, a szója- és a halliszt ára időnként jelentősen megemelkedik, illetve kiszámíthatatlanul hullámzik, különösen a halliszt esetében. A szóját emellett a GMO miatt is kockázatosnak tartják.
Így jutottak el a kutatók a rovarfehérjéhez, főként, hogy a rovarok tenyésztése jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár.
A tápanyag tartalom, illetve a kémiai összetétel tekintetében az úgynevezett full-fat szója, az extrahált szójadara és a halliszt értékei között nagy a szórás, közöttük az egyik legfontosabb tényező a sótartalom, ami nagy mennyiségben kedvezőtlen.
A rovarokból előállított fehérjének jelentős állati takarmányozási szerep juthat a következő harminc évben, amikor az emberiség húsfogyasztása jelentősen megemelkedik majd az előrejelzések szerint. (origo, NEWS18.COM)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Ingyen biztosítja a kormány a gazdáknak az öntözővizet
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal,…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >