Egyre népszerűbb a rovarfehérje a takarmányozásban
A haszonállatok takarmányozása során egyre gyakoribb igény a szójadara és a halliszt más fehérjékkel történő helyettesítése – olvasható az origo-n. A helyettesítést tekintve, a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása kapcsán hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a haszonállatok takarmányozásában. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a rovarliszt felhasználására a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.
Kép: news18.com
Előrejelzések szerint 2050-re a Földön 9 milliárdnál is többen élnek majd, amihez még nagyobb mennyiségű élelmiszerfelvétel társul majd, amit – az emelkedő életszínvonal hatására – fokoz az ázsiai országok egyre nagyobb érdeklődése az állati eredetű húsok iránt.
Becslések szerint 2050-re a Földön 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, így a hústermelés várhatóan 50 százalékkal megnő majd a következő harminc évben,
párhuzamosan azzal a kedvezőtlen folyamattal, melynek során csökken a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek aránya.
További probléma, hogy a két legfontosabb fehérjeforrás, a szója- és a halliszt ára időnként jelentősen megemelkedik, illetve kiszámíthatatlanul hullámzik, különösen a halliszt esetében. A szóját emellett a GMO miatt is kockázatosnak tartják.
Így jutottak el a kutatók a rovarfehérjéhez, főként, hogy a rovarok tenyésztése jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár.
A tápanyag tartalom, illetve a kémiai összetétel tekintetében az úgynevezett full-fat szója, az extrahált szójadara és a halliszt értékei között nagy a szórás, közöttük az egyik legfontosabb tényező a sótartalom, ami nagy mennyiségben kedvezőtlen.
A rovarokból előállított fehérjének jelentős állati takarmányozási szerep juthat a következő harminc évben, amikor az emberiség húsfogyasztása jelentősen megemelkedik majd az előrejelzések szerint. (origo, NEWS18.COM)
Kapcsolódó cikkeink
Búzából nem a rekordtermés, hanem a magas minőség számít idén
Országszerte emelkedett a kalászosok aránya a vetésterületben, viszont Dél- és…
Tovább olvasom >Magyar gazdák a modern technológiák nyomában: új irányok és kihívások a mezőgazdasági gépgyártásban
A magyar mezőgazdaságban egyre inkább teret nyernek a korszerű, fenntartható…
Tovább olvasom >Kalcium-nitráttal az időjárás okozta bizonytalanság ellen – hazai fejlesztés a növények szolgálatában
A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő talajművelés és a növényállomány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >