Egyre népszerűbb a falusi turizmus

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 29. 00:05

Bővülhet a falusi turizmus idén a második félévtől. Főleg a belföldi vendégek körében népszerű ez a kikapcsolódási forma. Hamarosan bevezethetik a védjegyrendszert, amely garantálja a minőségi besorolás színvonalát.

Ismét kitörési pont lehet a vidék számára a falusi vendéglátás. Tavaly a válság ellenére sem sújtotta drámai visszaesés ezt az idegenforgalmi ágazatot, igaz, fejlődésről sem lehet beszélni. Tavalyelőtt nagyjából 7500 falusi szállásadót tartottak nyilván, ami mintegy 47 ezer férőhelyet jelentett. Ez 2007-hez képest 15 százalékos növekedés – említette Szekerdi Rafael, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) irodavezetője. Hozzátette, ezek a számok tavaly sem módosultak jelentős mértékben. Ez kis híján az összes fizető vendéglátó vállalkozás egyötöde.
A FATOSZ adatai szerint 2008-ban a falusi turizmusban a belföldi vendégek részaránya elérte a 78 százalékot. Várhatóan 2010-ben is több mint 200 ezer vendég választja a falusi szálláshelyeket, és a vendégéjszakák száma is meghaladja a 700 ezret.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a falusi vendéglátás az alacsonyabb jövedelműeknek, nagycsaládosoknak is megfizethető.
Aki falusi turizmussal akar foglalkozni, szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Emellett különféle szolgáltatásokkal is emelheti a minősítési besorolását, vagyis az ezt jelölő napraforgók számát. Megjelentek a kisebb medencék, min játszóterek, kenyérsütő medencék, állatsimogatók. Gyarapodik azon szállásadók tábora is, akik maguk szerveznek lovas programot a vendégeiknek, vagy akik a település vagy a kistérség programjaiba is bekapcsolódtak. Ugyancsak vendégcsalogató a helyi gasztronómia és kézműipar termékeinek a kínálata.
Korábban a szálláshely-kiadás évi 800 ezer forintig adómentes volt. Ez a kedvezmény tavaly megszűnt, ami jelentős érvágás volt a piac szereplőinek. Az üdülési csekkek idei megadóztatása sem kedvez az ágazatnak. A FATOSZ irodavezetője megemlítette, egyre több falusi turizmussal foglalkozó szálláshelyen fogadták el az üdülési csekkeket.
Az ágazatban a nagy változást a védjegyrendszer jelenti, amelynek a kidolgozásában, működtetésében is részt vesz a FATOSZ. Az egyes szálláshelytípusokra az érintett civil szervezetek határozzák meg a minősítési rendszert. A napraforgók mellett megjelenik majd egy védjegytábla is, amely jelzi, milyen szintű szolgáltatásokra számíthat a vendég. Az ellenőrzésről is a kijelölt civil szervezetek gondoskodnak majd – írja a nepszava.hu.
Kapcsolódó cikkeink