Egyre nő az avokadó népszerűsége

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 07. 29. 11:15

Tíz év múlva az avokádó népszerűbb lesz, mint az ananász, a papaya vagy a mangó – olvasható az agroinform.hu-n.

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon.

Amerikában és Európában a legnépszerűbb az avokádó
Az avokádó Közép-Amerikában őshonos, de mára már az egész világon népszerű, a modern és egészséges táplálkozás ikonja. Készül belőle krém – a mexikói konyha előszeretettel használja –, felhasználják sütihez és salátákoz, de minden rendes Insta-celeb posztol néha egy avokádós pirítóst is.

2020-ban a világ legnagyobb avokádóimportőre, az Egyesült Államok behozatala a világjárvány következtében a vendéglátás alacsonyabb igényei miatt becslések szerint 14,3 százalékkal csökkent, míg Európai Unióba ugyancsak becslések szerint 2,5 százalékkal csökkent. Ennek ellenére az Egyesült Államok és az Európai Unió lesz a fő felvásárló a következő években, de Kínában és Közép-Kelet-Ázsiában is nő az avokádó népszerűsége, így hamarosan a legértékesebb trópusi gyümölcs lesz.

Magyarországon is ott van a boltok polcain
Magyarország klímája nem alkalmas avokádótermesztéshez és behozatalra szorulunk ebből a gyümölcsből. Ettől függetlenül az avokádó ma már állandó szereplője a zöldségpultoknak, szinte mindegyik áruházlánc kínálatában megtalálható mind a zöld, mind a sötétbarna héjú (Hass) héjú avokádó.

A viszonylag kemény héjon belül található a sárgás-zöldes, zsíros gyümölcshús, ami éretlenül kemény, rágós, az érett viszont puha, villával könyen összetörhető. Túléretten azonban megbarnul és élvehetetlenné váli. Az avokádó utánérő, így ha tapintásra éretlen, kemény avokádót vásárolunk, bízhatunk abban, hogy hamarosan beérik.

Az avokádó közepén van a nagy, szabályos gömb alakú, sima felületű mag. Ez a mag víz fölött csíráztatható és avokádó növény nevelhető belőle, amit szobanövényként nevelhetünk.

A legtöbb avokádót Mexikóban termelik, de a kedvező időjárás és a sikeres termelésbővítési beruházásoknak köszönhetően jelentősen növekszik a kínálat Peruból, Kolumbiából és Kenyából. Utóbbi három ország a globális export 25 százalékát adta 2020-ban. Viszont a globális termelés 80%-a a tíz legnagyobb termelő országban koncentrálódik.

Az előrejelzések 2030-ban 12 millió tonna termelésre számítanak és magas értéke miatt a globális exportja 8,2 milliárd dollárt tesz majd ki. A kedvező termesztési feltételek miatt az avokádótermelés 74 százaléka Latin-Amerikában és a Karib-térségben marad, de egyre többfelé telepítenek avokádóültetvényeket.

Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy avokádóültetvény rendkívül nagy vízigényű. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra, és hosszú távon a terület kiszáradásához vezethet. (agroinform.hu)

Kapcsolódó cikkeink