Egyre nagyobb kihívás a klímaváltozás

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 19. 00:01

A globális klímaváltozás leginkább a mezőgazdaságot sújtja, az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyokhoz regionális szinten is alkalmazkodni kell – mondta Katona Béla, az Országgyűlés elnöke Ljubljanában.

A házelnök a Regionális Együttműködés Országainak parlamenti elnöki konferenciáján vett részt. Az együttműködés résztvevője Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Ausztria, Csehország és Magyarország, a kétnapos szlovéniai konferencián meghívottként részt vett Horvátország, Bulgária és Románia parlamenti delegációja is.
Szakértők szerint Magyarországon és a Balkánon a szárazság egyre nagyobb kihívást jelent majd, de az aszályok mellett a súlyos árvizek is mind gyakoribbak lesznek.
A közös fellépés lehetséges kereteit ismertetve Katona Béla arról beszélt, hogy a legsürgősebb feladat a a fenntartható talajgazdálkodás és vízgazdálkodás kialakítása. Tudatosítani kell a lakosságban és a gazdaságban, hogy szűkösek a vízkészletek, szükség van a megfelelő infrastruktúra és tározók kiépítésére. Hangsúlyozta, hogy a térség folyóin átáramló hatalmas víztömeg kapcsán a régió közös ügye a megfelelő vízgazdálkodási tervek, hosszú távú stratégiák kidolgozása, válaszolandó a klímaváltozás kihívásaira.
Kiemelt területként határozta meg a biodiverzitással és a fenntartható ökoszisztémával kapcsolatos kérdéseket, így például fontos lenne, hogy a régió országai biztosítsák a természetes területek egymáshoz való kapcsolódását, hogy az egyes fajok alkalmazkodni tudjanak a változó klímához – írja a Privátbankár.hu.

Kapcsolódó cikkeink