Egyre nagyobb kihívás a fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban
Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert felelősséggel tartozunk a felnövekvő generációnak – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikárét felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián, kedden, Budaörsön.
A helyettes államtitkár kiemelte, a FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók az élelmiszerellátásban. Hozzátette, hogy a nemzetközi szervezet irányelvei az élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság szempontjából is mérvadók. Céljuk az, hogy az élelmiszertermelés, feldolgozás, elosztás és fogyasztás olyan módon történjen, hogy az kielégítse az emberek jelenlegi szükségleteit, anélkül hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit. Ezekre az irányelvekre épül a „Farm to Fork” stratégia, amire a Közös Agrárpolitika finanszírozási és támogatási rendszere, valamint a hulladékkeret irányelv és az élelmiszerpazarlás csökkentése is támaszkodik.
Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerhulladéknál egyaránt beszélünk kell az élelmiszerpazarlásról és a veszteségről is. Az előbbi a fogyasztói szinten jellemzőbb, míg az utóbbi inkább a termelési, feldolgozási és elosztási folyamatok során fordul elő. Mindkettő jelentős probléma az élelmiszerláncban, és azok csökkentése fontos cél a fenntartható élelmiszerellátás kialakítása érdekében. Az uniós törekvések az egész láncra kiterjednek, nem csupán egy szegmensre fókuszálnak. Azonban a fogyasztói edukáció ebben is fontos, mert az élelmiszerpazarlás általában akkor fordul elő, amikor az emberek túl sokat vesznek, főznek és nem használják fel vagy fogyasztják el az összes ételt.
A helyettes államtitkár kitért arra is hogy, az újrahasznosítható csomagolóanyagok iránti igény növekszik, ezért innovatív megoldásokra van szükség a fogyasztók támogatásához. A csomagolásnál is az ésszerűségre kell törekedni. Fontos, hogy a csomagolás higiénikus és biztonságos legyen, és megfelelő tájékoztatást nyújtson a fogyasztók számára. Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának előmozdítása érdekében minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia. A mi feladatunk és lehetőségünk, hogy erősítsük a láncszemléletű gondolkodást és felelősségvállalást, mert a fenntarthatóság, nem egy emberen, hanem mindenkinek az összehangolt munkáján múlik – tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
Az Élelmiszermentő Központ adventi jótékonysági akciója
Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) az Agrárminisztérium támogatásával az…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >Elindult a mézfogyasztást ösztönző kampány
Elindult a mézfogyasztást népszerűsítő idei kampány, amelynek középpontjában a hársméz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >