Egyre nagyobb bajban a gyógyfürdők

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 02. 00:04

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint mulasztásos törvénysértést követett el az egészségügyi tárca, mert 2008 december óta nem hirdeti ki a gyógyfürdő-szolgáltatások új árait, így a változatlan tb-támogatás miatt nő a fürdők vesztesége.

Ákoshegyi György főtitkár elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) még 2006-ban kialkudott ár alig éri el a szolgáltatások önköltségét, a legtöbb kezelési fajtánál pedig meg sem közelíti azt; az árak 75, 50, 35 százalékát fizeti csak meg a biztosító.
Az egészségügyi tárca sajtóosztálya közölte: a gazdasági világválság nem kímélte Magyarországot sem, így az Egészségbiztosítási Alap helyzete miatt az új árak érvényesítésére nem volt lehetőség. Az OEP illetékese szerint azonban ez nem akadálya a fürdők áremelésének, hiszen a szolgáltatásaik szabadárasak, viszont Ákoshegyi György szerint nem srófolhatják tovább a betegektől kért díjat.
A főtitkár példaként elmondta: az OEP az országos fürdőkben alkalmazott 4000 forinthoz csupán 882 forintos támogatás ad, a fürdők pedig 200-500 forint közötti kiegészítést kérnek a betegektől. Sok idős, krónikus beteg ezt sem tudja megfizetni, így azt tapasztalják, hogy egyre többen fordítanak hátat a gyógyfürdőknek. Pedig a legjobb rehabilitációt ott kapnák, mellékhatások nélkül – állítja a főtitkár.
Az OEP-pel szerződött 166 fürdő elvileg szerződést bonthatna, de a főtitkár szerint ezt üzleti és egészségpolitikai okokból sem teszik meg. Viszont egyre több helyen szüntetik meg a legveszteségesebb kezeléseket. Tavaly 4 milliárd forintot fordított az OEP a gyógyfürdő-ellátások finanszírozására, az idei költségvetési előirányzat 3,8 milliárd, de a kassza felülről nyitott – írja a Világgazdaság Online nyomán a hirszerzo.hu.Kapcsolódó cikkeink