Egyre kevesebb gyereket és egyre több munkát vállalnak a nők

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 26. 00:00

Magyarország az utolsók között van a nők foglalkoztatását tekintve, derül ki az OECD nők helyzetével foglalkozó, friss jelentéséből, melyet a Népszabadság ismertetett.

Egyre kevesebb gyereket szülnek és egyre többet dolgoznak a nők – legalábbis az iparilag fejlett államokban, az OECD-országokban. A szervezet most kiadott jelentése szerint szinte mindenhol csökken a gyerekszám. Csak néhány olyan ország van, ahol meghaladja a kettőt az egy nőre eső gyerekek száma, ilyen például Franciaország, Írország, Törökország és az Egyesült Államok. Magyarország az utolsók között van.
A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy hat gyerekből egy egyszülős háztartásban él, az esetek több mint 85 százalékában az édesanyjával. Magyarország az OECD-országok középmezőnyében található, a gyerekek körülbelül 14 százalékát neveli egy szülő.
A legtöbben az Egyesült Államokban és Csehországban válnak, a legkevesebben Olaszországban és Mexikóban. Magyarország a hetedik helyen áll. Ami a házasságkötések gyakoriságát illeti, ebben az utolsók között vagyunk, igaz, szinte mindenhol jelentősen kevesebben házasodnak. A jelentés hangsúlyozza: ez nem jelenti azt, hogy többen vannak egyedül, csak a párkapcsolatok formái változtak meg. Azon párok száma, amelyek nem házasok első gyermekük születésekor, folyamatosan emelkedik, négy országban már több mint 50 százalékos az arányuk. Magyarországon ez 40 százalék alatt van, ezzel az OECD-országok középmezőnyében vagyunk.
Pozitív változás, hogy egyre több nő dolgozik, a fejlett ipari államokban átlagosan 58 százalékuk. Magyarország e tekintetben a sereghajtók között van, az OECD-átlag alatti, körülbelül 50 százalékos női foglalkoztatottsággal.

Kapcsolódó cikkeink