Egyre kevesebb élelmiszert vásárolunk

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 05. 14:09

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A látszólag erős adat mögötti részletek azonban erősen árnyalják a képet: az üzemanyag-vásárlásokat leszámítva már kisebb a forgalom, mint egy éve, és ebben a szegmensben az elmúlt 3-4 hónapban folyamatosan esést látunk – mutat rá a Portfolio friss cikkében.

A visszaesés egyik fontos oka, hogy az infláció eszi a vásárlóerőt

A teljes forgalom tendenciáját nézve még nem látszik óriási változás. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a választásokra kiszórt transzferek hatalmas megugrást okoztak a vásárlásokban, az utána következő esés betudható az egyszeri pénzek elfogyásának.

Ha azonban jobban megnézzük a növekedés szerkezetét, láthatjuk, hogy a kiskereskedelmi forgalomban júliusban az üzemanyag-vásárlások tartották meg a lendületet, a többi területen már az erős infláció jövedelemapasztó hatása érvényesül. Éves alapon számolva az élelmiszer-jellegű kiskereskedelem már negatívan járult hozzá a növekedéshez, júliusban az előző hónaphoz képest közel 2%-os volt a csökkenés.

A teljes cikk itt olvasható…

 

Kapcsolódó cikkeink