Egyre hatékonyabb fogyasztóvédelem a békéltető testületekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 07. 13:08

Egyre hatékonyabb fogyasztóvédelem valósul meg a békéltető testületekben – hangsúlyozta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, hogy a Budapesti Békéltető Testülethez az idén november 30-ig 2.805 ügy érkezett, ami 23 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebből az is látszik, hogy egyre tudatosabbak lesznek a fogyasztók, és kedvező tendencia, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban vetik alá magukat az alternatív vitarendezési eljárásnak.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke kiemelte: a beérkezett ügyek többsége, 1.227 a kereskedelemhez köthető, ezt követik az egyéb szolgáltatásokkal, a közüzemekkel kapcsolatos eljárások.

Baranovszky György kitért arra, hogy július elsejétől a pénzügyi fogyasztóvédelem ügyében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jár el, az első félévben 143 biztosítási és 236 pénzügyi kérdést vizsgáltak.

A Budapesti Békéltető Testület adatai szerint az idén november 30-ig 2.450 ügyben hoztak döntést, ennek 14,67 százaléka egyezséggel, 25,63 százaléka ajánlással zárult, 1,14 százalékban kötelezést fogalmaztak meg. Az ajánlásokat a cégek többsége, 58 százaléka teljesítette.

Baranovszky György hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy az ajánlásokat teljesítő cégeket pozitív listán ismertessék, mert ezzel ösztönzik a vállalkozásokat a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartására.

A békéltető testületi ajánlást bíróság elé lehet vinni. A bíróság elé került peres ügyeket megnyertek, ami fontos jelzés arra nézve, hogy az eljáró tanácsok megfelelő szakértelemmel rendelkeznek – hangoztatta a testület elnöke.

A sajtótájékoztatón az elnök kiemelte, hogy az utóbbi időben tipikus békéltető testületi ügy a fővárosi parkolás. Példaként említette, hogy az üzemeltetők nem látják el megfelelő információval az autósokat. Továbbra is jelentős a cipőkereskedelemmel, a telefon, internet és kábel-tv szolgáltatással kapcsolatos ügyek száma.

Baranovszky György elmondta, hogy az Európai Bizottság közzétette a békéltető testületekkel kapcsolatos irányelvre vonatkozó javaslatát, amelyet várhatóan a közeljövőben el is fogad az unió. Ebben a tervek szerint előírják majd, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyekben tapasztalt fogyasztóvédelmi jogszabálysértés esetén a hatóság járjon el.

A karácsonyi vásárlásokkal kapcsolatban Baranovszky György arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható helyen érdemes vásárolni, nyugtát kell kérni, mert csak ennek birtokában lehet a fogyasztói jogokat érvényesíteni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink