Egyre feljebb kerül Budapest az élhetőségi listán

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 27. 09:34
Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

Jön föl a listán Budapest

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján – Global Liveability Index 2024 – az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját.A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége. A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt. A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

Kapcsolódó cikkeink