Egyre drágább lesz a sör a klímaváltozás miatt
Az éghajlatváltozás és az élelmiszer-fogyasztás növekedése következtében kevesebb és drágább lesz sör – állapították meg tudományos kutatók. Egy tonna sörárpa ára 2017-ben 170, tavaly már 270 euró volt – olvasható a piacesprofit.hu-n.
A Nature Plants szakfolyóirat tette közzé tanulmányukat, amely szerint a jövőben kevesebb sört fog tudni termelni a világ, és annak ára is fokozatosan egyre magasabb lesz. A fő ok az éghajlatváltozás, amelynek következtében ismétlődnek a szárazságok, a forró időszakok, következésképpen pedig kevesebb árpa terem. Amennyiben tovább is emelkedik az átlaghőmérséklet, megduplázódhat mindenfajta sör, még az alkoholmentes sör ára is – a világ egyes vidékein pedig négyszer annyiba kerülhet majd az ital.
Német szakértők szerint a klíma változása máris érezteti hatását a söriparban. A hőségek oda vezettek, hogy például Dánia, amely eddig jelentős árpaexportőr volt, az elmúlt évben szinte semmit nem szállított már külföldre, míg Ausztria, Csehország és Szlovénia német árpa vásárlására kényszerült.
Ugyanakkor a szélsőséges időjárás a német mezőgazdaságban is éreztette hatását. Az árpatermés az átlag alá süllyedt, ennek következében a sörárpa ára a magasba szökött: 2017-ben egy tonnát 170, tavaly már 270 euróért értékesítettek.
Az árpakészletek csökkenése azt is jelenti, hogy az jut hozzá, aki a legtöbbet fizeti, s ebben a sörgyártóknak erős versenytársuk van: a takarmányipar. A világ népességének gyarapodásával nő a hús iránti kereslet, és a fejlődő országok felemelkedésével bővül a húsfogyasztás, azaz több takarmányra is van szükség.
Ez azt jelenti, hogy ha Kína nagy mennyiségű takarmányárpát vásárol a világpiacon, emelkedik a sörárpa ára is. Egy német ma átlagosan 10 rekesz (200 félliteres üveg) sört fogyaszt egy évben. Ha a körülmények kedvezőtlenül alakulnak, ez a fogyasztás – kényszerűen – akár évi 3 rekesszel is csökkenhet.
(Süddeutsche Zeitung, piacesprofit.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az…
Tovább olvasom >Két korsóval a túlélésért – így zárták a 2024-es évet a hazai kisüzemi sörfőzdék
A hazai kisüzemi sörpiac szereplői 2024-ben többnyire növekvő árbevételről számolhattak…
Tovább olvasom >A komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >