Egyre drágább lesz a sör a klímaváltozás miatt
Az éghajlatváltozás és az élelmiszer-fogyasztás növekedése következtében kevesebb és drágább lesz sör – állapították meg tudományos kutatók. Egy tonna sörárpa ára 2017-ben 170, tavaly már 270 euró volt – olvasható a piacesprofit.hu-n.
A Nature Plants szakfolyóirat tette közzé tanulmányukat, amely szerint a jövőben kevesebb sört fog tudni termelni a világ, és annak ára is fokozatosan egyre magasabb lesz. A fő ok az éghajlatváltozás, amelynek következtében ismétlődnek a szárazságok, a forró időszakok, következésképpen pedig kevesebb árpa terem. Amennyiben tovább is emelkedik az átlaghőmérséklet, megduplázódhat mindenfajta sör, még az alkoholmentes sör ára is – a világ egyes vidékein pedig négyszer annyiba kerülhet majd az ital.
Német szakértők szerint a klíma változása máris érezteti hatását a söriparban. A hőségek oda vezettek, hogy például Dánia, amely eddig jelentős árpaexportőr volt, az elmúlt évben szinte semmit nem szállított már külföldre, míg Ausztria, Csehország és Szlovénia német árpa vásárlására kényszerült.
Ugyanakkor a szélsőséges időjárás a német mezőgazdaságban is éreztette hatását. Az árpatermés az átlag alá süllyedt, ennek következében a sörárpa ára a magasba szökött: 2017-ben egy tonnát 170, tavaly már 270 euróért értékesítettek.
Az árpakészletek csökkenése azt is jelenti, hogy az jut hozzá, aki a legtöbbet fizeti, s ebben a sörgyártóknak erős versenytársuk van: a takarmányipar. A világ népességének gyarapodásával nő a hús iránti kereslet, és a fejlődő országok felemelkedésével bővül a húsfogyasztás, azaz több takarmányra is van szükség.
Ez azt jelenti, hogy ha Kína nagy mennyiségű takarmányárpát vásárol a világpiacon, emelkedik a sörárpa ára is. Egy német ma átlagosan 10 rekesz (200 félliteres üveg) sört fogyaszt egy évben. Ha a körülmények kedvezőtlenül alakulnak, ez a fogyasztás – kényszerűen – akár évi 3 rekesszel is csökkenhet.
(Süddeutsche Zeitung, piacesprofit.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magasabb szintre emelné a gazdálkodók technológiai tudatosságát és eredményességét a Syngenta Agronomy Solution csapata
A mezőgazdaság jól érzékelhető kihívásai – a klímaváltozás, az időjárási…
Tovább olvasom >NAK-elnök: kihívásokat tartogat az idei év az agrárium számára
A 2025-ös év sok kihívást tartogat a magyar agrárium számára:…
Tovább olvasom >Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak
Tavaly 20,9 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >