Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek ára az elmúlt két évben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint az egészségtelen alternatíváké. Ez a tendencia tovább mélyíti az egészséges és megfizethető élelmiszerek közötti egyenlőtlenséget, amely egyre nagyobb kihívást jelent a társadalom számára – írja a Telegraph nyomán a Pénzcentrum.
Drága az egészség: A tápláló ételek ára az egekben

Egyre drágábbak az egészséges élelmiszerek
A kutatás kimutatta, hogy a táplálóbb élelmiszerek jelenleg kalóriánként kétszer annyiba kerülnek, mint az egészségtelen alternatívák. Ennek következtében egyre több család számára válik nehézzé az egészséges étrend fenntartása. A legszegényebb háztartások esetében az ajánlott étrend fenntartásához a rendelkezésre álló jövedelem 45 százalékát kellene élelmiszerekre költeni, míg a gyermekes családok esetében ez az arány 70 százalékra emelkedik.
A reklámok uralma: Az egészségtelen ételek előtérbe kerülnek
A kutatásból kiderült, hogy az élelmiszergyártók és kiskereskedők sokkal nagyobb arányban népszerűsítik az egészségtelen termékeket, mint az egészséges alternatívákat. Az élelmiszerek és üdítőitalok reklámköltéseinek több mint egyharmada édességekre, rágcsálnivalókra és üdítőitalokra irányul, míg a friss zöldségek és gyümölcsök promóciójára mindössze 2 százalék jut. Ez az egyensúlyhiány tovább súlyosbítja a problémát, hiszen a fogyasztók figyelmét leginkább a magas cukor- és zsírtartalmú termékek vonzzák.
Egészségügyi és társadalmi következmények
A legszegényebb háztartások gyermekei 20 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, mint a jómódú családok gyermekei, és körükben közel kétszer nagyobb az elhízás kockázata. A helyzet súlyosságát Anna Taylor, a brit Élelmiszer Alapítvány munkatársa is kiemelte: „A Broken Plate jelentésünk sajnálatos módon azt mutatja, hogy az élelmiszerrendszerünk nem biztosítja a lakosság széles rétegeinek az alapvető táplálkozási szükségleteit ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és boldoguljanak.”
Lehetséges megoldások: Új adók és támogatási rendszerek
Henry Dimbleby, Nagy-Britannia korábbi élelmezési igazgatója szerint az ország élelmezési rendszere „kritikus pillanatban” van. Az Élelmiszer Alapítvány azt javasolja, hogy a kormány dolgozzon ki új adókat az üdítőitalok adójához hasonlóan, és ösztönözze a vállalkozásokat az élelmiszerek és italok egészségesebbé tételére. Emellett az alapítvány szorgalmazza az egészséges ételek áfájának eltörlését az éttermekben és gyorséttermekben, valamint az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának szigorúbb szabályozását.
Daniel Zeichner, az élelmezésbiztonságért felelős miniszter kiemelte, hogy a kormány célja egy olyan élelmiszer-stratégia kidolgozása, amely biztosítja, hogy az élelmiszerrendszer képes legyen táplálni a nemzetet, hozzájárulni a gazdasági növekedéshez és védeni a bolygót.
Kapcsolódó cikkeink
A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek,…
Tovább olvasom >A MentesFeszt az egészségtudatos életmód egyik legnagyobb hazai eseménye
A táplálkozási trendek sokféleségében élünk. Egyre több helyen hallhatunk a…
Tovább olvasom >Több mint 5,5 millió magyar él súlytöbblettel
Napjaink egyik legjelentősebb járványává nőtte ki magát az obezitás: világszerte…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >