Drágul a kiskereskedelmi ingatlanpiac Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 30. 11:55

Drágul a budapesti kiskereskedelmi ingatlanpiac, olvasható a portfolio.hu-n a a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb elemzése.

vaci u

Az új üzlethelyiségek kínálata történelmi mélypontra ért az elmúlt években: 2012 óta kevesebb, mint 50 ezer négyzetméternyi új kiskereskedelmi ingatlanterület jelent meg a piacon. A teljes modern kiskereskedelmi terület (beleértve a kiskereskedelmi raktáráruházakat, de a bevásárló utcák üzlethelyiségeit nem) 3,6 millió négyzetmétert tesz ki – ennek fele Budapesten és vonzáskörzetében, 27 százaléka a 100 ezer lakosnál nagyobb városokban, 25 százaléka más városokban található.

A kiskereskedelmi forgalom egy év alatt 6,1 százalékkal nőtt 2015 első félévének végére, ami egyértelmű gyorsulást mutat a korábbi évekhez képest és hasonlóan lendületes bővülésre 2006 óta nem volt példa. A magyar lakossági fogyasztás a közép és kelet-európai általános trendekkel együtt mozog: a régió átlagos növekedése jelentősen meghaladja mind az Európai Unió (+2,8%) és az eurózóna (+2,2%) átlagát.

A CBRE egyre nagyobb érdeklődést érzékel a kiskereskedők részéről: idén tizenhárom új márka érkezett vagy érkezik a következő három hónapban – ez jelentősen meghaladja a 2014-es évet, amikor hat új márka lépet be a magyar piacra. Az új szereplők kizárólag az első osztályú bevásárló utcai lokációkat és a vezető bevásárlóközpontokat választják Budapesten, legtöbbjük divatáru és háztartási cikk kereskedő, többségük olasz és lengyel 'brand'.

„Csak az Andrássy útra 8 új márka érkezik önálló üzlettel 2015 során, köztük a J. Press, a Michal Negrin, az O'bag és a Michael Kors, a Polo Ralph Lauren és a COS nyit késő októberben” – mondta Csörgő Anita, a CBRE Magyarország kiskereskedelmi részlegének vezetője.

A nemzetközi kiskereskedőkön kívül számos magyar vállalkozás – főleg start-up divat- és élelmiszer-márka – szintén új belépő a magyar piacon.

A bérleti díjak minden piaci szegmensben emelkedtek 2015 első félévében: a legnagyobb növekedés a budapesti bevásárló utcákon történt, ahol ma egy 200 négyzetméteres üzlethelyiség esetében a tipikus bérleti díjak 60-100 euró/négyzetméter/hó sávban mozognak. A turisták által látogatott városrészeken is nőtt az üzlethelyiségek iránti kereslet, nemcsak Budapesten, de a nagyobb vidéki városokban is. A budapesti első osztályú bevásárlóközpontokra 50-80 euró/négyzetméter/hó bérleti díj jellemző, ami szintén magasabb a tavalyi évben mértnél – a legjobb bevásárlóközpontokban akár 25 százalékkal is emelkedtek a díjak egy év alatt. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink