Egyre csak csökken a csirkehús ára
Magyarországon az év első hetében a vágócsirke és vágópulyka termelői árai számottevően csökkentek az előző év azonos időszakához képest – állítja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az adatok szerint a vágócsirke termelői ára 410,8 Ft/kg volt, ami 18,4 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A vágópulyka termelői ára pedig 597,7 Ft/kg volt, 11,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Zuhanórepülésben a csirkehús ára
A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai is hasonlóan csökkentek. A csirkemellfilé ára 1706,6 Ft/kg volt, 17,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A csontos csirkemell 1112,2 Ft/kg volt, ami 18,1 százalékos csökkenést jelent. A csontos csirkecomb ára 870,65 Ft/kg, 1,5 százalékkal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában, és a csirkemáj szívvel 887,7 Ft/kg, 7,4 százalékkal olcsóbb, mint tavaly.
Az Európai Bizottság adatai alapján az EU-ban az egész csirke feldolgozói értékesítési ára átlagosan 2,6072 EUR/kg volt, 0,4 százalékkal olcsóbb, mint az előző év azonos időszakában. Magyarország 2,4525 EUR/kg árral számol, ami 2,1 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A legdrágább csirkéket Németországban találjuk 4,19 EUR/kg áron, míg a legolcsóbbak Bulgáriában 1,91647 EUR/kg, ami 9,7 százalékos csökkenést mutat a tavalyihoz képest.
A csirkehúspiac változása mögött számos tényező állhat, beleértve a szankciók és az állategészségügyi kihívásokat. Az uniós baromfihúsexport 2023-ban csökkent, de az import növekedett. A kereskedelmi egyensúly változása és az egyes országokból származó importok változása is befolyásolja a csirkehús árait és kínálatát.
A csirkehús árak alakulása folyamatosan figyelemre méltó, és a gazdálkodóknak, feldolgozóknak és fogyasztóknak egyaránt fontos figyelemmel kísérniük azokat a jövőbeli gazdasági és piaci döntéseik megalapozásához.
Kapcsolódó cikkeink
Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >Drágult a tej, csökkent a túró: átalakulóban a hazai tejtermékpiac
A hazai tejtermékek ára 2025 első felében jelentős éves drágulást…
Tovább olvasom >Rekordév a halgazdaságokban – de még mindig kevés halat eszünk
A 2024-es év kiemelkedően sikeres volt a magyar haltermelés számára:…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >