Egyre alaposabb transzferárvizsgálatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 07:14

Az elmúlt évben láthatóan nőtt a nyilvántartások tartalmi elemeit érintő adóhatósági transzferárvizsgálatok száma. A transzferárhibáknak sokszor van tao-, áfa- vagy ipa-vonzatuk – mutat rá legfrissebb összefoglalójában a Baker Tilly Hungária.

A Baker Tilly Hungária könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat legfrissebb összefoglalója kiemeli, hogy már egyszerű revízió alkalmával is előfordul, hogy a NAV részletesen áttekinti az adatbázisszűrést, a funkcionális elemzést, illetve a költségallokációk helyességét és jogosságát. Amennyiben azonban az adóhivatal dedikált transzferár-csoportja is részt vesz a vizsgálatban, akkor borítékolható a kapcsolódó dokumentáció minden részletre kiterjedő formai és tartalmi vizsgálata is.

Az adóhatóság az ellenőrzések során már nem csak a formai elemeket vizsgálja. Előfordult például, hogy adott ügyben a nemzetközi bíróság döntésére hivatkozva tett érdemi megállapítást, ez pedig a korábbi évek általános gyakorlatára nem volt jellemző.

„Egyértelmű trend, hogy a NAV-ellenőrök egyre képzettebbek transzferártémában, hiszen a revizorok már olyan területeken is magabiztosan mozognak, amelyeket a korábbi években általában elkerültek, mert nem volt rálátásuk. Az adóhatóság transzferárcsoportja pedig az adózóknál képes minden részletre kiterjedő transzferár-ellenőrzést végrehajtani. Ebből az következik, hogy a gyakran mostohagyereknek tekintett transzferár-nyilvántartás elkészítésekor is indokolt a fokozott gondosság” – foglalta össze Mindszenti Mónika partner, a Baker Tilly transzferár-divíziójának vezetője.

A szakértő szerint mindenképpen indokolt a figyelem, mert a transzferárazással kapcsolatos NAV-megállapítások gyakran a társasági adót, az iparűzési adót, illetve az áfát is érinthetik. Az adózó tehát további adóhatósági kutakodással, sőt akár egyéb szankciókkal is találkozhat.

Mindszenti Mónika szerint a tranzakciók életszerűsége is nagy szerepet kap a transzferár-vizsgálatokban, különösen a menedzsmentszolgáltatások ellenőrzésekor. Ezek jellemzően olyan, például jogi, IT-, értékesítéstámogatási szolgáltatások, amelyeket minden tagvállalat használ, és az anyavállalat központi beszerzéssel vagy saját erőforrásait felhasználva nyújt leányvállalatainak.

Kapcsolódó cikkeink