Egymillió hektárral is nőhet világszerte a magasolajsavas napraforgó termőterülete
Magyarországon is tovább nőhet a magas olajsavas napraforgó termesztésének volumene, világszerte ugyanis rendkívüli módon nő a kereslet az élelmiszernövény iránt, derül ki a Syngenta ágazati előrejelzéséből. Magyarországon egyébként az elmúlt tíz év legnagyobb mennyiségét termelték a napraforgóban érdekelt gazdaságok 2014-ben.
Az elmúlt esztendőben 1,2 százalékkal kisebb területről összesen 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be a gazdálkodók. Ez az egy évvel korábbinál 5 százalékkal nagyobb mennyiség az elmúlt tíz esztendő legjobb eredménye, derül ki a KSH adatsorából. A termésátlag a 2013-asnál 6 százalékkal magasabb – 2,67 tonna volt. A teljes vetésterület közel 60 százalékán Syngenta hibrideket termesztettek, így a cég biztosan őrzi piacvezető szerepét, mondta Veres Gabriella, az olajos növények termékfelelőse.
– A napraforgó egészét tekintve vetésterület-arányban, terméshozamban, termésminőségben Magyarország jó helyzetben van. 2015-ben azt várjuk, hogy tovább nő a magas olajsavas napraforgó termesztési aránya. Ma a világ napraforgó olaj fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki a magas olajsavas napraforgóból készült termék. E téren Franciaország jár az élen, ahol a vetésterület körülbelül 60 százaléka már magas olajsavas, Spanyolországban 30 százalék és folyamatosan nő. Hazánkban az elmúlt évi termés 12 százaléka került ki ebből a szegmensből, idén hazánkban is növekedést várunk.
Az új Európai Uniós szabályozásnak köszönhetően is várhatóan nagyobb igény lesz erre a típusú napraforgóra. Az Európai Unió új élelmiszercímkézési előírásai alapján csökkenő sorrendben minden növényi olaj alkotóelemet fel kell sorolni a címkén a növényi olajke-verékekben és a növényi olajat tartalmazó élelmiszerekben, így a fogyasztó pontosan tájékozódhat az összetevőkről. Az általános jelölési elemek 2014. december 13-tól kötelezőek, akik viszont eddig nem használnak tápanyag-összetételre vonatkozó címkét, azoknak legkésőbb 2016. december 31-ig meg kell ezt tenniük.
Mint Veres Gabriella elmondta: a vásárlóknak is egyre fontosabb az egészséges életmód, tudatosan keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. Korábban a feldolgozóipar a pálmaolajat részesítette előnyben annak elsősorban kedvező ára miatt. Azonban főleg Nyugat-Európában az ilyen összetevőjű termékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásának nincs jó megítélése. A feldolgozóipar ezért keresi a pálmaolaj részleges helyettesítésére szolgáló legjobb megoldást, s erre minden szempontból tökéletes termék a magas olajsavas napraforgó olaj. Ez tovább eltartható és magasabb a hőstabilitása. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek a fogyasztók számára, kiválóak például a koleszterincsökkentő diéták részeként.
Mint megtudtuk: a magas olajsavas napraforgó termelését több termelői odafigyelés, ám magasabb átvételi ár jellemzi. A Syngenta magas olajsavas napraforgóinak termésszintje a hagyományos napraforgó szintjén vannak, ezért akárhogy is alakul a felvásárlási áruk, ez a termésszint nagy eséllyel jövedelmező lesz a gazdák számára. A magasolajsavas napraforgók termesztésük során extra pénzügyi ráfordítást nem igényelnek, ám a gazdálkodóknak arra kell ügyelni, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a rak-tározásnál kerüljék a hagyományos hibridekkel való keveredést.
Előrejelzések szerint tíz éven belül akár 1 millió hektárral is nőhet világszerte a magas olajsavas napraforgó termőterülete. Magyarország fontos szereplő lehet e folyamatban, egyrészt a kedvező adottságai, másrészt, mert ezen napraforgó termesztésének már van hagyománya a hazai gazdaságokban, egyes környező országok még csak most lépnek be ebbe a szegmensbe. További előnyünk még a helyben meglévő feldolgozóipar, tehát a termés feldolgozása jelentős részben az országon belül történik leegyszerűsítve a folyamatokat, csökkentve a költségeket.
Kapcsolódó cikkeink
A szőlőt sem kíméli a klímaváltozás, a hatásait azonban mérsékelni lehet a Syngenta szerint
A mintegy 58 ezer hektáron zajló szőlőtermesztés a termőterület csökkenése…
Tovább olvasom >Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A szőlőt sem kíméli a klímaváltozás, a hatásait azonban mérsékelni lehet a Syngenta szerint
A mintegy 58 ezer hektáron zajló szőlőtermesztés a termőterület csökkenése…
Tovább olvasom >