Egyiptomi görögszénamag felelős a hasmenéses járványért?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 01. 12:30

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legújabb jelentése szerint a Német- és Franciaországban fertőző járvány Egyiptomból behozott magokról indult, közölte a BBC. Bár a központ szerint továbbra is rengeteg a bizonytalanság a járvány forrása körül, úgy vélik az Egyiptomból 2009-ben és 2010-ben behozott görögszénamagok okozhatták a fertőzést.

Német- és Franciaországban is az E.coli baktérium egy ritka törzse, az O104:H4 jelű okozta a megbetegedéseket. A törzs olyan ritka, hogy a központ szerint a két járvány nem lehet egymástól független. A jelentés megállapította, hogy a német járványt az Egyiptomból 2009-ben behozott magok okozták, Franciaországba Nagy-Britannián keresztül került a növény, amit 2010-ben hoztak be Egyiptomból.

Az angol Thompson and Morgan elismerte, hogy hoztak be Egyiptomból ilyen magokat, és azt is közölték, hogy csak Franciaországba adtak tovább belőle.


A központ szerint elképzelhető, hogy Európában máshova is érkezett a fertőző magból, sőt, akár Európán kívülre is juthatott belőle. Így nem kizárt, hogy újabb járványok törnek ki. A központ azt tanácsolja mindenkinek, hogy bizonytalan eredetű magokat ne vessenek el, az abból kihajtó növényeket ne fogyasszák – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink