Egyharmaddal kevesebb kalászos, hektáronként 60-80 ezer forintos veszteség

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 14. 00:05

Az aszály, majd az esős, viharos időjárás miatt a tavalyinál várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonafélét takarítanak be a gazdaságok – jelentette ki Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A GOSZ vezetője szerint mindezt a csaknem 200 ezer hektárról már betakarított őszi árpa 2,7 tonnás hektáronkénti hozama, valamint az őszi káposzta repce 250 ezer hektáron termesztett nem egészen 2 tonnás hektáronkénti átlaga már előrevetítette.
A búza betakarítása az 1 millió 138 ezer hektár 20-25 százalékánál tart. A gyors eredmények azt mutatják, hogy a kenyérnek valóból országosan 3,5 tonnás hektáronkénti átlagra számíthatnak, ami mintegy 4 millió tonna összetermést ígér.
Vancsura József szerint az ország 1,2 millió tonnás kenyérgabona, illetve étkezési gabona szükséglete, valamint az 1,5-2 millió tonnás exportja, továbbá a takarmány-búza igények a 4 millió tonnás terményből kielégíthetők. 
A GOSZ elnöke leszögezte: szervezetük rémhíreknek tekinti azokat a közléseket, amelyek szerint a magyar termelők búzájában túlteng a fuzárium.
A világpiaci árak zuhanása nagyban meghatározza a hazai értékesítési árakat. A búza idei tonnánkénti 25-30 ezer forintos ára egyáltalán nem fedezi az önköltséget, hektáronként  60-80 ezer forint lesz a gazdák vesztesége. A költségeket a kedvezőtlen időjáráson túl nagyban befolyásolja, hogy tavaly ősszel csak magas áron lehetett hozzájutni a vetőmaghoz és a műtrágyához, további befolyásoló tényező az energiák világpiaci áralakulása és a forint árfolyammozgása is – írja az agrarhaszon.hu.Kapcsolódó cikkeink