Egyeztetést és hosszú távú stratégiát sürget a szakma

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 05. 09:16

Az Európai Kereskedelem Napja mára a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb fórumává nőtte ki magát, amely demonstrálja a VOSZ szakmai súlyát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A november 11-ei rendezvényen a szakma elismerésén túl számos információ is elhangzott a kereskedelem helyzetéről és kilátásairól.

euro

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében elmondta: a kedvező gazdasági folyamatok a kereskedelmi forgalomra is hatással vannak. A háztartások fogyasztásának növekedését reméli a kormány olyan új intézkedésektől is, mint a rezsicsökkentés folyatása vagy a családi adókedvezmények kiterjesztése. A tervezett lépések között kiemelte az élő és félsertés forgalmi adójának csökkentését is, amely hozzájárulhat a gazdaság kifehérítéséhez.

Hasonló célt szolgál az online pénztárgépekre való átállás is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte: rendeletmódosítással igyekszik a Nemzetgazdasági Minisztérium felgyorsítani a pénztárgépek cseréjét. A szabályozás előírja, hogy a szervizek és a forgalmazók is nyolc napon belül kötelesek továbbítani a megrendeléseket a gyártók felé, azaz a szerviz és a gépszállítói lánc szereplőit veszi erős kontroll alá a szaktárca.

Varga Mihály egyúttal megerősítette: a kormány nem tervez több határidő-módosítást a pénztárgépek beüzemelésére. Hozzátette: a nagy gépek esetében – vagyis a nagyobb üzletekben – január elsejétől szigorú ellenőrzésekre kell számítani.

Kíméletesebb elbánást!

Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke kiemelte: komoly jelzőszám, hogy a friss statisztikai adatok szerint megtört a negatív trend a hazai fogyasztás eddigi negatív spiráljában, és 5 év óta először látható enyhe növekedés a kiskereskedelemben. Egyben felvetette egy kereskedelmi kerekasztal létrehozásának lehetőségét, ahol a gazdasági kormányzat a kereskedelmi szervezetekkel, szövetségekkel és a kamarával közösen egyeztetni tudja a szakmai kérdéseket.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet az eseményen Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke arra kérte Varga Mihályt, hogy azokat a kereskedőket, akik önhibájukon kívül csak 2014-ben tudják beüzemelni a pénztárgépet, ne büntessék. Demján Sándor szerint a kormánynak az ágazat szereplőivel együtt egy tízéves stratégiát kellene kialakítani a kereskedelemmel kapcsolatban. Hozzátette: ennek fontos eleme kell, hogy legyen a termelés ösztönzése, így például az államnak támogatnia kellene azt, hogy a kereskedelmi cégek egyben élelmiszer-termelő tevékenységet is folytassanak.

Végre növekedés jöhet

A rendezvény csakúgy, mint minden évben, idén is egy szakmai fórummal zárult, Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatójának moderálásában. A fórum résztvevői voltak: Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke, Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezető igazgatója, az MBSZ elnökségi tagja, Csűrös Aliz, az Auchan expanziós igazgatója, valamint Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke.

A beszélgetés résztvevői arra számítanak, hogy 2014-ben folytatódhat a kiskereskedelem koncentrációja, bár a jövő év legnagyobb „dobása” reményeik szerint az lesz, ha végre növekedésnek indul a forgalom. Emellett bíznak az internetes kereskedelem további erősödésében. Az ágazati vezetők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a pénztárgépek cseréjével kapcsolatban, és remélik, jövőre, mivel választási év lesz, további meglepe­tésszerű intézkedéseknek nem lesznek szenvedő alanyai.

Kapcsolódó cikkeink