Egyetért a köztársasági elnökkel az Országos Kereskedelmi Szövetség

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 20. 12:53

Az OKSZ főtitkára egyetért az államfő házelnöknek írt levélével, melyben Sólyom László megindokolja, miért küldte vissza az Országgyűlésnek a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazói magatartását tiltó törvényt.

A magyar üzletekben a hazai termékek arányát legalább 80 százalékosra elváró törvény céljaival az államfő egyetért, annak végső formáját azonban nem tartja megfelelőnek. Bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat kívánja védeni, mégis az lehet a hatása, hogy a kereskedők a magyar helyett külföldi forrásból szerzik be az élelmiszereket  – írta a köztársasági elnök.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a  törvény csak a multiknak kedvezne a mezőgazdasági kistermelők helyett. Az üzletláncok legnagyobb beszállítói ugyanis a multinacionális élelmiszergyártók. A nagy kereskedelmi láncok nem állnak közvetlen kapcsolatban a mezőgazdasági kistermelőkkel, akiknek termékeit az élelmiszergyártók és a felvásárló szervezetek veszik meg.
Az OKSZ főtitkára azt kifogásolja. hogy a  szabályozásból hiányzik a magyar mezőgazdasági kistermelők és a felvásárló szervezetek kapcsolatának rendezése – írja a Világgazdaság Online.Kapcsolódó cikkeink