Egyetemisták tervezik meg a jövő sertésóljait

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 25. 11:02

Németországban több egyetem és főiskola hallgatói részére versenyt hirdettek sertésóltervek kidolgozására – olvasható az agroinform.hu-n.

A leendő mérnökök fantáziája ólak helyett többnyire – a valóságtól kissé elrugaszkodva – „palotákat”, illetve „nyaralókat” kreált – írja a topagrar.com.

Az 500 férőhelyesre tervezett ólak tervezésében különös gondot fordítottak a német mezőgazdaság irányítói által egyre jobban előtérbe állított állatjólétre és az állatok mozgásának biztosítására, valamint a környezetvédelemre. Az ólak többségének komfortszintjét néhány évtizeddel ezelőtt a magyar (sőt talán még a német) gazdák egy része saját otthonaként is elfogadta volna.

A fiatal mérnökhallgatók terveiben tágas kifutók és kényelmes pihenőhelyek találhatók, ezért azok egy az egyben történő megépítése túl költséges lenne, de a javaslatok között figyelemre méltó megoldások vannak.

Az 500 férőhelyesre tervezett ólak tervezésében különös gondot fordítottak az állatjólétre és az állatok mozgásának biztosítására, valamint a környezetvédelemre.

A terveket elbíráló Mezőgazdasági és Építéstechnikai Kuratórium dicséretesnek találta a résztvevők pozitív hozzáállását, a merész, új ötleteket, az észszerű helykihasználást és az ólak könnyű tisztán tarthatóságát, valamint a rendelkezésre álló tér életfunkciók szerinti elkülönítését. A legjobb terveket külön díjazták, és egy berlini építészeti fórumon bemutatták.

A tervek némelyike akár Magyarországon is megvalósításra ajánlható. (Agroinform.hu, Tóth Endre)

Kapcsolódó cikkeink