Egyelőre csak tapogatóznak a kasszaforgalmazók

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 04. 08. 12:40

Visszafogottan örül az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, hogy a kormány támogatja a pénztárgépcserét. Az összeg nem fedezi a teljes költséget, ráadásul a kifizetés módjáról is egyeztetést kezdeményeztek. Az onlinekassza.hu-nak nyilatkozva Várkonyi Gábor, az IVSZ Pénztárgép Munkacsoportjának vezetője rámutatott, akár egy párforintos alkatrész hiánya is akadályozhatja a rendelet végrehajtását.

– Elégségesnek tartja az IVSZ, hogy a kormányzat 500 millió forint éves árbevétel alatt 50 ezer forintos támogatást ad a kasszacserékhez?

– Az 50 ezer forintos támogatás fontos, de a teljes beszerzési árat nem fedezi. Nagy eredménynek tartom, hogy sikerült közvetlen támogatást szerezni, nemcsak utólag lehet jóváírni a társasági adóból. Magasabb összegnek természetesen jobban örülnénk.

– A támogatásokat úgy folyósítják, hogy a forgalmazó elengedi az árból az 50 ezer forintot, majd ő igényli vissza, ezáltal tulajdonképpen hitelez a kiskereskedőnek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ez aggályos.

– Erről a kérdésről egyeztetést kezdeményeztünk. Mindenképpen meg kell vitatni, hogy a kiskereskedő (a pénztárgépet használó), vagy a szerviz finanszírozzon, és hogy mennyi ideig tegye ezt. Amennyiben a szerviznek vagy forgalmazónak kell finanszíroznia, akkor az be fog épülni a gép árába további költségként. A támogatás kiutalásának határideje lesz döntő ebben a tekintetben.

– Az IVSZ tagjai hogyan haladnak az online bekötésre alkalmas pénztárgépek fejlesztésével, beadtak-e már engedélykérelmet a MKEH-hoz?

– Folynak a fejlesztések. Mivel a piacon verseny van, ezért a cégek üzleti titokként kezelik, pontosan milyen készültségi állapotban vannak. Azt gondolom, hogy aki már beadta az MKEH engedélykérelmét, az csak tapasztalatot akar szerezni az új rendszer működéséről, a tesztre beadott gép hibáiról várja az engedélyező hatóság válaszait.

Az interjú folytatása: http://onlinekassza.hu/hirek/a-szakma-mondja/549-egyelore-csak-tapogatoznak-a-kasszaforgalmazok

Kapcsolódó cikkeink