Egyedülálló szabadkereskedelmi övezetet épít Sanghaj

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 28. 10:56

Szabadkereskedelmi övezet épül idén Sanghajban, amely a metropolisz világkereskedelmi központtá válását segítheti – jelentették be a város vezetői a hétvégén.

A városon belüli, nemzetközi normáknak és előírásoknak eleget tevő szabadkereskedelmi övezet kiépítése idén kezdődik, és az évtized közepére fejeződhet be – áll a tervekben. Az övezet a már a városban létező hasonló kezdeményezés – a Vajkaocsiao vámmentes övezetet, a Jangsan vámmentes kikötőt és a Putung repülőteret átfogó szabadkereskedelmi terület – kiegészítéseként szolgál majd. E területeken tavaly a 100 milliárd dollárt is meghaladta a kereskedelmi forgalom.

A felállítandó szabadkereskedelmi övezet területére érkező, ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált árukra a nemzeti vámelőírások nem vonatkoznak, az ottani kereskedelem a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik majd – olvasható a városi kormányzat honlapján.

A projekttől éppen a kereskedelmi költségek csökkentését és a kereskedelem hatékonyságának növelését várják a döntéshozók. Az övezetben ezen túl támogató jellegű pénzügyi szolgáltatások, így nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók bonyolódhatnak, amely a kínai pénzügyi rendszer kilátásba helyezett reformját is elősegíti.

A végleges terv kivitelezéséhez még a központi kormány jóváhagyása szükséges, felépültével az első ilyen övezet jöhet létre a szárazföldi Kína területén. Az övezet a 23 milliós metropolisz világkereskedelmi központtá válásának terveit is segítené, s elsősorban Hongkong számára jelenthet fokozott versenyt.

Sanghaj az évtized közepéig nemzetközi gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és hajózási központ szerepének megszerzésére törekszik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink