Egyáltalán nem drágább külföldön nyaralni most, mint 10 éve – sőt!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 02. 12:15

Miután a forint egyre gyengül, logikusnak tűnik, hogy egyre drágábbá válik a külföldi nyaralás is. Csakhogy a valóságban ez nem feltétlenül van így: Törökországban például fillérekért lehet nyaralni…

A törököknél és a görögöknél olcsóbb nyaralni ma, mint 10 éve

A külföldi nyaralás költségeit összehasonlítani két fő mérőszám segítségével tudjuk:

  • a valutaváltási árfolyamok
  • és a célország turizmus ágazatában mért fogyasztói ár változása

Van, ahol biztos megéri

A mutatók együttes hatását semmi nem érzékelteti jobban, mint Törökország esete. Az elmúlt években a népszerű nyaralási célpont gazdasági helyzetéről egyre megdöbbentőbb híreket lehetett hallani. Legutóbb a májusi harmonizált inflációs adat látott napvilágot: 73,5 százalék. Tíz év alatt a turisztikai ágazatban 524 százalékkal nőttek az árak, a teljes fogyasztói kosarat is bőven felülmúlva. Ehhez persze az is társul, hogy a török líra teljes mértékben elértéktelenedik más devizákkal szemben, beleértve a forintot is. A két hatás együtt pedig azt eredményezi, hogy a 10 évvel ezelőttihez képest közel 4 százalékkal kevesebb forintot kell fizetni egy anatóliai kiruccanásért.

Az athéni nemzeti bankban – az ankaraihoz mérten biztosan – a piac szerint megbízható valutát nyomtatnak: eurót. A gazdasági lassulás ezért másképp jelentkezett, a boltokban kiírt átlagos árak egyre csökkentek. A lassulás olyan jelentős volt, hogy először tavaly decemberben érték el ismét a 10 évvel ezelőtti árszintet. A vendéglátóhelyek is hiába támaszkodhatnak fizetőképesebb külföldi vendégekre: 10 évre vetítve csak évi 1 százalék körüli áremelkedés volt jellemző. A magyar nyaralók tekintetében ez azt jelenti, hogyha az elmúlt években rendszeresen jártunk Görögországba nyaralni, akkor jellemzően csak az euró forinthoz képesti drágulása miatt kellett mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

A teljes anyag a Telex.hu cikkében olvasható.

Kapcsolódó cikkeink