Egy uniós bizottság jelentése szerint a glifozát nem rákkeltő
„A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapos áttekintése után a bizottság ismételten arra a megállapításra jutott, hogy a glifozát karcinogén anyagként való besorolása nem megalapozott”- írta le véleményében május végén az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) kockázatelemzési bizottsága.
Ez a megállapítás az EU-ban rendkívül széles körben alkalmazott, de egyszersmind rendkívűl vitatott növényvédőszerrel, a glifozáttal kapcsolatos jelenlegi kockázatelemzési folyamat részeként született. Ez utóbbianak célja, hogy tudományos alapot biztosítson annak eldöntéséhez, hogy az elhíresült növényvédőszer 2022 végén lejáró jelenlegi alkalmazási engedélye meghosszabításra kerüljön-e.
Nem csak az érdekeltek örében, hanem a tudományos közösségben és háttérintézményekben is sokan vitatkoznak a glifozát kapcsán többek között azon, hogy a vegyület karcinogénnek, vagyis az ember számára rákkeltőnek számít-e.
A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége korábban a „valószínűleg rákkeltő” anyagok közé sorolta be a glifozátot, míg a FAO megállapítása szerint „nem valószínű, hogy karcinogén kockázatot jelent” az emberi táplálkozáson keresztül.
Az ECHA most elkészült elemzése jóváhagyja saját előző vizsgálatának eredményét, ami szerint a glifozát nem rákkeltő. Ugyanakkor ismét megállapítja, hogy „komoly szemkárosodást” okozhat és emellett „hosszú távon megmaradó károkat okoz a vizek élővilágában”.
A glifozát engedélyének meghosszabítását kérvényező vállalatokból álló csoport közleményében üdvözölte az ECHA véleményét és megerősítette, hogy „továbbra is elkötelezett a jelenleg is zajló EU szabályozási folyamat valamennyi aspektusának való megfelelésre”.
Az egészség- és környezetvédő aktivista csoportok ugyanakkor kevésbé elégedettek az elemzés eredeményével, szerintük ugyanis az ECHA nem vette figyelembe az összes vonatkozó tudományos bizonyítékot.
Angeliki Lyssimachou, a HEAL, vagyis az EU környezetvédelmi és egészségvédelmi ernyőszervezet vezető tisztségviselője szerint az Ügynökség figyelmen kívül hagyta a „független szakértők” által bemutatott tudományos bizonyítékokat és hozzátette, hogy a glifozát potenciális rákkeltő hatásának el nem ismerése hiba és jelentős visszalépést jelent a rák ellen folytatott küzdelemben.
Az ECHA ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kockázatelemzési bizottság jelentős mennyiségű tudományos adat és a konzultációk során kapott kommentárok százainak átnézése után jutott erre a következtetésre.
A folyamat folytatásaként most az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, vagyis az EFSA készíti el saját kockázatelemzését. Ugyanakkor a beérkezett hatalmas mennyiségű visszajelzés miatt ez az elemzés csak késéssel, várhatóan 2023 nyarára készülhet csak el, pedig a glifozát jelenlegi engedélye ez év végén lejár.
Az ECHA elemzéséhez képest az EFSA jelentése szélesebb kitekintéssel dolgozik majd, mert nem csak a glifozát, mint aktív hatóanyag kockázatosságára terjed majd ki, hanem az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásaira vonatkozó tágabb kérdésekre is.
Forrás: euractiv.com
Kapcsolódó cikkeink
A magyarok kétharmada szerint változtatni kell az életmódon a klímaváltozás miatt
Egy új, az Európai Beruházási Bank (EBB) által készített felmérés…
Tovább olvasom >Az ESG előnyei lassan körvonalazódnak
Növekszik a januárban hatályba lépett új ESG szabályozás után érdeklődők…
Tovább olvasom >A munkáltatók, akik nem kínálnak hibrid munkát, elveszíthetik a tehetségek kétharmadát
Az International Workplace Group új kutatása szerint azok a vállalatok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >