Egy új kutatás rávilágított az élelmiszerekben található PFAS veszélyeire

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 05. 09:55

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak PFAS-t (per- és polifluoralkil anyagok), ami komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. A kutatás eredményei szerint azoknál az embereknél, akik több fehér rizst, kávét, tojást és tenger gyümölcseit fogyasztanak, magasabb volt a mérgező vegyi anyag szintje a vérplazmában és az anyatejben. Az erről szóló tanulmányt a The Guardian ismertette.

Ezek a vegyi anyagok rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben

A kutatás során 3 000 terhes anyától vett mintát vizsgáltak, és ez az egyik első olyan tanulmány, amely kimutatta, hogy a kávé és a fehér rizs nagyobb arányban lehet szennyezett PFAS-szal, mint más élelmiszerek. A vizsgálat összefüggést talált a vörös húsok fogyasztása és a PFOS (perfluoroktánszulfonsav), az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb PFAS vegyület szintje között is.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4 700 vegyi anyagot fed le. Ezek az anyagok idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, ezért „örök vegyi anyagokként” is emlegetik őket. Ezek a vegyi anyagok rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben, és olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák.

Megan Romano, a Dartmouth Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak, és számos módon kerülhetnek be az élelmiszerláncba. Az eredmények határozottan rámutatnak arra, hogy szükség van környezettudatos gazdálkodásra, és arra, hogy a PFAS-t távol tartsuk a környezetből és az élelmiszerláncból.

A PFAS egy körülbelül 16 000 vegyületből álló osztály, amelyet víz-, folt- és hőálló termékek előállítására használnak. Azért nevezik őket „örökkévaló vegyi anyagoknak”, mert nem bomlanak le természetes úton, így felhalmozódnak az emberi szervezetben. Ezeket a vegyi anyagokat összefüggésbe hozták különböző súlyos egészségügyi problémákkal: rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel, májbetegségekkel és pajzsmirigybetegségekkel.A kutatók szerint több útvonalon keresztül is szennyeződhetnek az élelmiszereink:

Rizs: Szennyezett talajból vagy mezőgazdasági vízből.
Kávé: Szennyezett kávébabokból vagy főzéshez használt vízből.
Tojás: Háztáji csirkék esetében gyakrabban etetik őket ételmaradékkal.
Tenger gyümölcsei: A vízszennyezés miatt rendszeresen tartalmazhatnak PFAS-t.

A közegészségügy szakértői szerint a vegyi anyagok betiltása – kivéve alapvető felhasználási célokra – lenne az egyetlen módja annak, hogy széles körűen kezeljük ezt a problémát. Megan Romano szerint egy változatos étrend alacsonyabb PFAS-szintekkel jár együtt, így erre is célszerű figyelni.

„A változatos étrend nemcsak a PFAS-oknak való kitettséget csökkenti, hanem más szennyező anyagokat is”

– hangsúlyozta Romano.

A Pénzcentrum több ízben foglalkozott már az egészséges és változatos étrenddel, életmóddal. Legutóbbi cikkünkben az egészséges bélflórára való tudatosságra hívtuk fel a figyelmet, amire nyáron még inkább érdemes figyelni, mivel ilyenkor az utazások során megkóstolt új ételek megnehezíthetik az emésztést. A nyári szezonban jellemző emésztési zavart okozó baktériumokról és vírusokról nem is beszélve.

Az új kutatás eredményei tovább erősítik a változatos és tudatos étrend fontosságát, valamint a környezettudatos gazdálkodás szükségességét a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink