Egy tanulmány szerint a túlsúly és elhízás jelenségének gazdasági hatása 2035-re meghaladhatja a 4 billió dollárt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 09. 09:55

Az Elhízástudományi Világszövetség elhízással kapcsolatos World Obesity Atlas 2023 című nemrégiben közzétett kiadványában felhívja a figyelmet arra, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek globális gazdasági hatása 2035-re eléri az évi 4,32 billió dollárt (4,04 billió euró), amennyiben a prevenciós és kezelési intézkedések nem javulnak.

Ez az összeg a globális GDP közel 3%-a, ami megfelel a COVID-19 2020-as hatásával.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-re a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya a világ népességének 51%-át teszi majd ki, ami több mint 4 milliárd ember jelent a jelenlegi tendenciák fennmaradása esetén. A jelentésben megjelent becslése szerint minden negyedik ember (közel 2 milliárd) elhízott lesz.

A gyermekkori elhízás 2035-re több mint kétszeresére nőhet a 2020-as szinthez képest, és az elhízottak aránya gyorsabban növekszik a gyermekek, mint a felnőttek körében.

Az Elhízástudományi Világszövetség hangsúlyozta, hogy átfogó nemzeti cselekvési tervek kidolgozására van szükség az elhízás megelőzése és kezelése, valamint a betegségben érintettek támogatása érdekében.

A Szövetség elismeri a klímaváltozás, a COVID-19 korlátozások, az új járványok és a vegyi szennyező anyagok elhízásra gyakorolt hatását, és figyelmeztet, hogy a rendszerszintű problémák kezelésére irányuló „ambiciózus és összehangolt intézkedések” nélkül az elhízás aránya tovább emelkedhet.

ESM

Kapcsolódó cikkeink