Egy kilométernyi hurkával várják a vendégeket Szennában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 23. 10:32

Csaknem négyszáz kilogramm alapanyagból összességében egy kilométert kitevő hurka készül a vendégeknek Szennában a szombati hurkafesztiválon.

A szabadtéri néprajzi múzeumáról ismert, Kaposvárhoz közeli településen hatodik alkalommal rendezik meg a hurkakészítő versenyt, amelyre az idén 21 versenyző nevezett be. Gadár László, a Szennai Zöldek Közhasznú Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a csapatoknak több mint a fele visszatérő. A versenyzők főként a Dél-Dunántúlról érkeznek, de lesz alföldi csapat is, ketten pedig olyanok, akik “kifutottak” a nevezési határidőből, de nem akarnak kimaradni a rendezvényből, így versenyen kívül mutatják be tudásukat. A zsűri az íz mellett a küllemet is bírálja.

A főszervező közlése szerint ezúttal is lesz jó néhány újdonság a megszokott házias ízek mellett. A rétesükről híres mesztegnyőiek például rétestésztába töltik majd a hurkát, de lesz gesztenyével, hajdinakásával és gombával ízesített hurka is. A helyiek már javában készülnek a megméretésre, két, a skanzenben nevelt, az egy mázsát meghaladó súlyú disznót vágtak le az alkalomra. Ebből lesz alapanyag a helyi versenycsapatnak, egy másik csapat pedig a vendégeknek készít disznótoros ételeket.

Gadár László megjegyezte, hogy Guinness-rekordra az idén nem készülnek, megtették azt három évvel ezelőtt, amikor 640 méternyi egybefüggő hurkát töltöttek meg, jócskán megdöntve az addigi 167 méternyi rekordot. Változást jelent ugyanakkor, hogy 200 négyzetméterrel nagyobb területen, összesen 800 négyzetméteren rendezik meg a fesztivált, másrészt – mert korábban hiányolták a vendégek – töpörtyűt is készítenek majd. A versenyzőket és a vendégeket saját készítésű, 26 éves vegyes gyümölcs pálinkával fogadják, ahogy tették ezt régen a falusi disznóvágásokon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink