Egy kézbe kerülnek az élelmiszer és agrárkutató intézetek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 27. 11:03

Megoldódni látszik az eddig bizonytalan sorsú agrár- és élelmiszeripari kutató intézetek sorsa miután az agrárIntegrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány. Szeptember elsejéig az állami agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek a miniszter által kijelölt vidékfejlesztési minisztériumi költségvetési szervhez mint tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek. Az összevonással létrejövő agrárkutató hálózatot a vidékfejlesztési miniszter irányítja – olvasható a Magyar Közlönyben.

rozsbuza

A kormány a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki, hogy az összevonással az alkalmazott kutatások, innováció és technológiafejlesztés széles alapú integrált ágazati bázisát hozzák létre, biztosítsák a szervezeti átalakításhoz és a feladatalapú működtetéshez szükséges létszámkeretet és forrásokat, illetve kidolgozzák az intézmény működésére vonatkozó szabályozást. A határozat szerint az integráció határideje 2014. január elseje.

A rendelet felsorolása szerint az összevonással érintett, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok közé tartozik a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft, a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft, az érdi Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, a kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft, a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt, a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft, valamint az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. A felsorolt agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek számára 2013. évi feladataik ellátásához 300 millió forint átcsoportosítását rendelték el.

A vidékfejlesztési miniszter az agrárkutatást érintően szakmai egyeztetést folytat szeptember elsejéig a VM és a felsőoktatás közötti munkamegosztásról, tekintettel az ágazati szempontból kiemelt jelentőségű szőlészeti és borászati kutatóintézeteknek az agrárkutató-hálózatba integrálására. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink