Egy kamarában az élelmiszertermelők, -feldolgozók és -kereskedők

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 21. 19:29

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még ebben az évben egy kamarában lehetnek az élelmiszeralapanyag-előállítók, -feldolgozók és -kereskedők is. Elkészült ugyanis az Agrárkamarai Törvény tervezete, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztériumban csütörtökön bocsátottak társadalmi vitára.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint kulcsfontosságú, hogy a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője képes legyen összefogni az Agrárkamara pedig az a szervezet lehet, ahol együtt dolgozhatnak a már említett szektorok gazdasági szereplői. A cél az, hogy a kamarai keretek segítsék az agrárium összefogását például az etikai normák betartatását.

Az átalakítás lényegét jól jelzi, hogy a tervek szerint – amennyiben a törvénytervezetet elfogadja az Országgyűlés – úgy az Agrárkamara neve is megváltozik, amely a törvénytervezet szerint a jövőben Vidékfejlesztési, Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara néven fog tovább működni.


Az újjászervezett köztestület működési rendszere alulról szerveződő lesz. A törvény erejénél fogva mindenki, aki agrárgazdasággal foglalkozik, alanyi jogon tag lesz az új szervezetben. A kamarai döntéshozatal egy tag egy szavazat elven működik majd. A működési rendszer egyben gazdasági önkormányzatiságot is jelent majd egyben.

Az Agrárkamara működtetésére fordítható források a tagdíjakból, az állami feladatok átvállalása után kapott állami támogatásból valamint a szolgáltatási díjak árbevételéből tevődnek össze. Kamarai tagdíjat csak azoknak kell fizetniük, akik 100 millió forint feletti bruttó árbevétellel rendelkeznek. A 100-300 millió forint közötti bruttó bevétellel rendelkezők az árbevétel 1 ezrelékét, az e feletti bevétellel, de 1 milliárd forintot meg nem haladó bruttó árbevétellel rendelkezők pedig 1,5 ezrelékes tagdíjat fizetnek. Azok a vállalkozások pedig, amelyek bruttó árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, bevételük 2 ezrelékét fizetik majd tagdíjként. Lehetséges lesz a kettős tagság is, de a tagdíjat tevékenységarányosan megosztják.
A törvénytervezetet várhatóan még a nyári szünet előtt az Országgyűlés elé terjesztik, és az újjászervezett köztestület előreláthatólag ez év második felében kezdi majd meg működését.

Kapcsolódó cikkeink