Egy igen különleges Törley pezsgő kerül aukcióra a Budapest Borfesztiválon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 07. 08:36

Rendkívüli tételt bocsát árverésre az ország legnagyobb borászati eseményén, a Budapest Borfesztiválon a Törley Pezsgőpincészet. A palack napra pontosan kötődik a vállalat 140 éves születésnapjához, 2022. augusztus 1-hez, ám messze nem ez az egyetlen különlegessége. A pezsgőt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a legjobb pezsgőnek választották 2021-ben, így megkapta a Champion díjat. Ebből a Chardonnay Brut pezsgő alapjából rezerváltak egy kisebb tételt. 

Törley József csaknem pontosan 140 éve, egészen pontosan 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását

A Törley Pezsgőpincészet 140 éves születésnapja alkalmából összesen 140 egyedi, sorszámozott palack pezsgőt készített, hogy méltón ünnepelje meg közel másfél évszázados fennállását. Ennek a tételsornak a leginkább unikális palackját bocsátják árverésre az idei Budapest Borfesztiválon. A Törley 140 Brut 1-es számú tanúsítvánnyal igazolt palack alapja a Törley Chardonnay Brut, amelyet a tavalyi VinAgora Nemzetközi Borversenyen a legjobb pezsgőnek választottak, így kaphatta meg a Champion díjat.

A jubileumi darab tradicionális eljárással, 100 százalék Chardonnay alapborból készült, egyik különlegessége pedig, hogy a szokásos 3 év helyett 4 éven keresztül érlelték a seprőn. Az aukcióra kerülő palackot pedig éppen 2022. augusztus 1-jén, a Törley gyár alapításának napra pontosan 140. évfordulóján helyezték rázóállványra, vagyis ekkor történt az utolsó munkafázis, a seprő lerázása. Ezt követően a pincészet csak a webshopjában értékesíti a megmaradó, 139 palacknyi ünnepi tételt.

„Különleges módon szerettük volna megünnepelni a 140 éves évfordulót. Ennek eredménye ez a sorozat, amelyben Pezsgőmesterünk minden eddig felhalmozott tudása benne van. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt a tételt árverésre felajánlhattunk, hiszen bizonyos, hogy ilyen pezsgő soha többet nem készül a Törley pincészetében, mivel ez egy jubileumi darab. Aki megnyeri a licitet, nemcsak egy páratlan pezsgővel gazdagodik, de a legnagyobb múltra visszatekintő hazai pezsgőkészítési hagyományokból is ízelítőt kap”

– hangsúlyozta Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet márkamenedzsere.

A Borfesztiválon a Jótékonysági Borárverés idei célja a tiszaburai varroda gyerekeknek, fiataloknak szóló programjainak támogatása. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy új, modern varrószobát szeretne kialakítani. Ennek célja, hogy a gyermekek megismerhessék a szabás-varrást, mint szakmát. A tervek között szerepel, hogy a varrodában óvodák és iskolák számára tartsanak rendszeres foglalkozásokat, illetve felnőttképzéseket környékbeli nőknek, akiknek így szakmát adnának a kezükbe.

KNKPR

Kapcsolódó cikkeink