Egy hónap alatt jelentősen csökkentek az élelmiszerárak
Augusztusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,3 százalék volt, 2008. augusztushoz képest az árak 5 százalékkal növekedtek – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.
2009. első nyolc hónapjában átlagosan 3,8 %-os volt az áremelkedés 2008. azonos időszakához képest. Egy hónap alatt – 2009. júliusához viszonyítva – az élelmiszerárak 2,8%-kal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,1%-os árcsökkenése következtében. Növekedett a tojás (1,1%) és a párizsi, kolbász (0,8%) ára, ugyanakkor csökkent a cukor (3,8%) és a sajt (1,1%) ára.
A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (1,9%). Emelkedett a szolgáltatások ára is (0,7%), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 3,3%-kal kellett többet fizetni. Szintén árnövekedés volt megfigyelhető a szeszes italok és a dohányáruk (0,3%) körében.
12 hónap alatt, 2008. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 3,5%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 27,1 a párizsi, kolbász 13,1, a tojás 9,3, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,5%-kal. Árcsökkenés következett be az étolaj (18,8%), a sajt (14,6%), a tej (9,5%) és a liszt (8,4%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 8,9%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A háztartási energia átlagot meghaladó, 5,6%-os áremelkedésén belül az elektromos energia ára 9,6%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek (4,9%) és az egyéb cikkek (3,2%) áremelkedése átlag alatti volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >