Egy év és ötmillió állat – Az afrikai sertéspestis mérlege Ázsiában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 08. 09. 10:00

Közel ötmillió állat pusztult el vagy került levágásra ázsiában az afrikai sertéspestis járvány pusztítása miatt – a vírusos megbetegedés, amely a házi- és vadon élő állatokra is veszélyes, épp egy éve jelent meg a kontinensen. Bár az emberre nem veszélyes, halálozási rátája a sertések között majd 100%, jelentős gazdasági károkat okozva.

A vírust hat országban van jelen: Kambodzsa, Kína, Észak-Korea, Laosz, Mongólia és Vietnám. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb adatai alapján Kínában, Vietnámban és Mongóliában a sertésállomány több mint 10%-a pusztult el.

A térség többi országa a FAO segítségével igyekszik megállítani a továbbterjedést.

„Mivel a kereskedelmi forgalomban nem kapható ellene oltóanyag, nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a megelőzésre. Az országhatárokat éberen kell vigyázni – legyen az szárazföldi, tengeri vagy légi –, hogy az afrikai sertéspestis ne fertőzhessen tovább élőállat vagy sertéshús révén. Ha megtörtént a baj, azt azonnal jelenteni kell” – mondta Juan Lubroth, a szervezet vezető állatorvosa.

A betegségről az első feljegyzés az 1920-as évekből származik Afrikából. Az ázsiai járványmellett Európában is jelen van, bár lassabban, és főleg a vaddisznó-állományban terjed, ami miatt egyes országok a vadállomány mozgását szigorúan korlátozó előírásokat vezettek be.

Megállítani a betegséget

Az egészséges állatok elkaphatják a vírust fertőzött állattal való érintkezéssel. A betegség felütheti fejét szennyezett moslék vagy hőkezelés nélküli sertéshús miatt. Emberek által használt cipő, ruházat, eszközök is terjeszthetik.

Épp ezért a FAO azt javasolja, hogy a fertőzött telepeken dolgozók az állatokat vagy állati termékeket ne vigyék ki onnan, a felelős hatóságok képviselői pedig ellenőrizzék az állattetemek megfelelő elhelyezését vagy megsemmisítését. A gazdák kompenzálására is legyenek felkészülve.

Gazdasági következmények

Az afrikai sertéspestis legsúlyosabban a kistermelőket sújtja, akik nem rendelkeznek kellő tudással és eszközökkel állataik megóvására.

Vietnámban a sertéságazat teszi ki az agrárium 10%-át és a sertéshús messze a legnépszerűbb húsféle a fogyasztók körében. Mintegy hárommillió sertést vágtak le, hogy megállítsák a betegséget, ami az amúgy is nehéz helyzetű közösségek élelmiszerellátását veszélyeztetheti.

Kínában alsó hangon is 26 millió család foglalkozik sertéstartással, a sertéshústermelés fele kistermelők kezében van.

A FAO válasza

A FAO állategészségügyi vészhelyzet-kezelő központja (EMC-AH) számtalan szakemberrel van jelen az érintett ázsiai országokban. Az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE) együttműködésben segítenek az állategészségügyi hatóságoknak és kormányzati képviselőknek a telepek biológiai biztonságát védelendő lépésekben és a kényszervágások biztonságos és nemzetközi állatjóléti előírások szerinti végrehajtásában.

A vírus által nem érintett országok a megelőzéshez kapnak támogatást.

Az afrikai sertéspestisről

  • A vírus az emberre nem veszélyes, csak a sertésekre (házi és vad egyaránt).
  • Nagyon ellenálló, a szárított, fagyasztott és egyéb módon tartósított sertéshús termékek is hordozhatják.
  • Az állat fertőzőtt sertéshúst tartalmazó moslék révén is elkaphatja.
  • Szigorú biológiai biztonsági előírásokkal megakadályozható, vagy legalább az esélye csökkenthető, hogy a telepre bejusson a fertőzés.
  • A szigorú határellenőrzések gátat szabhatnak az országok közötti terjedésnek.
  • Jelenleg nincs hatásos oltóanyag ellene.

Kapcsolódó cikkeink