Egy év alatt 4,9 százalékkal nőttek az árak
Szeptemberben a havi infláció 0,1 százalék volt. Tavaly szeptemberhez képest az árak már 4,9 százalékkal növekedtek. Idén az első kilenc hónapban 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – adta hírül a KSH.
Egy hónap alatt – 2009. augusztushoz viszonyítva – az élelmiszerárak 0,6%-kal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,1%-os árcsökkenése következtében.
Növekedett a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4%), valamint a sertészsiradék (1,3%) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (2,2%), a rizs, a hántolmányok (1,7%) és a sertéshús (1,2%) esetében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (2,9%) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk (1,0%), valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia (0,7-0,7%) esetében áremelkedés volt megfigyelhető. A szolgáltatások ára az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkent (1,1%), ezen belül az üdülési szolgáltatások ára átlagosan 11,1%-kal lett olcsóbb.
Egy év alatt, 2008. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 3,0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 20,5, a tojás 11,1, a párizsi, kolbász 10,0, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,8 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (19,2%), a sajt (12,5%), a tej (9,1%) és a liszt (8,8%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 9,4%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti (1,7%) volt a növekedés.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >