Egy cseh ikon, a sör – képeslap Prágából
Szalad az idő, már egy éve „sörben utazom”, azaz a Magyar Sörgyártók
Szövetségének elnökeként is tevékenykedek. Új világ, új szakma, új termékkör, és persze új emberek. Ezt jelenti a megbízatás, amely változás a korábbi projekteket tekintve.
Nemrégiben a cseh sörgyártók szerveztek régiós megbeszélést Prágában. A látogatás alatt sok új tapasztalatot szereztem, persze nemcsak sörszempontból.
Állandóság és újító szellem
A sör az élet egyik motorja Prágában.
Éttermi turizmus, sörtúrák rendezése, sörkozmetikumok – ezek mindegyike szerepel az étlapon. Hogyan tehetnek hitelessé egy sörös meetinget – hát a megbeszélés után egy kellemes, sörkóstolóval egybekötött ebéddel.
A cseh sörszövetség székhelye közel 60 éve ugyanazon a helyen van, bár területe kisebb, mint az alapításkor volt. Az épület érdekessége, hogy a földszinten egy kiváló, jellegzetesen cseh söröző van, így az ebédhez nem kellett sokat sétálnunk, csak lementünk a földszintre, ahol már tálalták is az elmaradhatatlan knédlit és savanyú káposztát.
A sörkóstolás minden vendégnek jár.
Apró, egydecis poharakban 6-8-félét kóstolhatunk. Különlegességekkel is szolgálnak, például banánízű sörrel, ami az ízhez illően zöld színű. A pálmát a klasszikus keserű, gazdagon keményhabos sörök viszik el.
A vacsorát egy külső kerület autentikus sörözőjében költöttük el. A tulajdonos sörspecialista, aki személyesen csapolja a sört, és ajánlja a hozzávaló ételeket.
Bőrre is, hajra is
Másnap a megbeszélés után, amelyen megismerhettük, mit is tesz a szövetség a sörkultúra fejlesztéséért (többek között orvosi tudományos kutatásokat, elemzéseket jelentetnek meg a sör kedvező élettani hatásairól), következhetett az ebéd.
A várban egy éttermi lánchoz tartozó egységben ebédeltünk, ahol a sörlap 3-féle söröskorsót ajánl a külföldiek számára is érthető módon – az egyik képen egy olyan korsó látható, amelyben csak hab van, a másodikon félig van hab a korsóban, míg a harmadik a klasszikus sörital + habos variációt kínálja.
A teljesen habosat tejnek hívják és nagyot derültek, amikor valóban azt hittem, tej van benne.
Ebéd után indulás a reptérre. A reptéri várakozás is különlegességet tartogatott. Bámészkodás közben tértem be egy kézműves kozmetikumokat árusító üzletbe, melynek egyik kínálóállványa a sör alapú kozmetikumok széles választékát hirdette – a szappantól a samponon át a tusfürdőig. A sör alapú sampon sokak számára ismert termék, már gyerekkoromban is ajánlották a sörös hajöblítést, de ilyen sokféle sör alapú kozmetikumot csak Prágában láttam.
A csehek valóban a sört helyezték középpontba nemcsak a turisták, hanem a hazai polgárok számára is. Jól csinálják, a sör hozzátartozik mindennapjaikhoz, ami a magyar söripar célkitűzése is.
Sokszor halljuk ezt a szót: kultúra. De mit is takar valójában? Minden olyan szempontot, ismérvet, mely nem elsősorban a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe.
A sörkultúra fejlődése azt jelenti, hogy a mennyiségi fogyasztás, az olcsó sörök helyett az igényes, kiváló minőségű sörök ismerete és fogyasztása kerül előtérbe. Ezen dolgozunk, és bizony ezen a téren sok fejlesztenivalónk van. A Magyar Sörgyártók Szövetsége sokat tanul
a környező országok tapasztalatából, így a cseh sör példájából is.
A csehek tudják, hogy a sör nélkül szegényebbek lennének. Ezt bizonyítja, hogy a magyar egy főre jutó sörfogyasztás nagyjából fele a csehekének. Remélhetőleg ez a lemaradás csökkeni fog a jövőben.
Dr. Csík Klára
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >