Egészségtelenek az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 12. 11:30

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatása az emberi szervezetre egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Új kutatások szerint ezek az élelmiszerek, mint például a chipsek vagy a csomagolt snackek, nemcsak fizikai, hanem mentális egészségünkre is negatív hatást gyakorolhatnak. A The Wall Street Journal által ismertetett eredmények rámutatnak arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggést mutat a tanulási képességek, az emlékezet és az érzelmek változásaival.

Ezek az élelmiszerek akár függőséget is okozhatnak, és egy új mentális egészségügyi állapot, az „ultra-feldolgozott élelmiszer-használati zavar” lehetőségét vetik fel. A kutatások arra is rámutatnak, hogy az ilyen típusú ételek fogyasztása növelheti a mentális egészségi problémák és alvászavarok kockázatát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsolatba hozhatók olyan betegségekkel, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, rákos megbetegedések és szív-érrendszeri problémák. Gyors hatást gyakorolnak az agy jutalmazási rendszerére, ami intenzív sóvárgást és kényszeres fogyasztást eredményezhet. A magas zsír- és szénhidráttartalom kombinációja tovább növeli az ételek iránti vágyat.

Egyes tanulmányok szerint az ultrafeldolgozott ételek megváltoztathatják az agy tanulási módját is. A Cell Metabolism című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ilyen ételeket fogyasztók nagyobb agyi aktivitást mutattak bizonyos agyterületeken, ami arra utal, hogy gyakori fogyasztásuk esetén hasonló reakcióra számíthatunk hosszútávon is.

Mentális egészség szempontjából számos tanulmány összekapcsolta az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását a depresszió és más mentális zavarok kockázatának növekedésével. Az étrendünk befolyásolhatja mentális állapotunkat, többek között a bélmikrobiomon keresztül is, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és bizonyos neurotranszmitterek termelődésében.

Az iparági képviselők ugyanakkor védik termékeiket, hangsúlyozva az egységes definíció hiányát az ultrafeldolgozott élelmiszerekre vonatkozóan. A tudomány jelenlegi állása szerint további kutatásokra van szükség annak megértése érdekében, hogy pontosan milyen mechanizmusokon keresztül fejtik ki ezek az ételek hatásaikat.

Kapcsolódó cikkeink