Magazin: Egészségesebbnek tartja a bioélelmiszert a magyarok zöme
Száz magyar fogyasztóból nyolcvannégyen tartják a biotermékeket az egészségesebbnek. Hetvenen úgy gondolják, hogy bioélelmiszerrel elkerülik a növényvédő szereket és más mérgeket. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat globális, Magyarországon is végzett felmérése.
A bio mellett szól a magyar megkérdezettek szerint sorrendben: A biotermékek mentesek a génmódosítástól; vásárlásukkal is segítik a kistermelőket és a vidéki településeket; helyes magatartásnak látszik; a bioélelmiszerek táplálóbbak; jobban ízlenek; végezetül „helytelenítem a modern mezőgazdasági termelési módszereket”.
Sokan tartják drágának
A fenti, hazánkban feltárt vélemények többé-kevésbé hasonlítanak az európai átlaghoz, legalábbis ami a sorrendet illeti. Huszonnyolc ország átlagában ugyanis a válaszadók elsősorban szintén azért vesznek bioterméket, mert egészségesebb. Utána következik a növényvédő szerek és mérgek elkerülése, továbbá a biotermelés előnyös volta a környezet szempontjából. Figyelemre méltó, hogy a génmódosítást másutt kevesebben említették, mint Magyarországon.
Vásárlás tekintetében már nagyobbak az eltérések. Amíg nálunk csak minden nyolcadik fogyasztó szokott kisebb-nagyobb gyakorisággal bioterméket vásárolni, addig Európában átlag minden harmadik.
Akik nem szoktak ilyet venni, mindenütt azzal magyarázzák viselkedésüket, hogy a biotermékek ára túlságosan magas. Szerepet játszik ebben az is, hogy a magyarok egynegyed része nem jut el olyan üzletbe, ahol bioterméket árusítanak. Európában minden nyolcadik megkérdezett van ilyen helyzetben.
Előtérbe kerül az utóbbi időben, hogy a bioélelmiszerek termelése kíméli a környezetet. Egy erre vonatkozó kérdésre a magyarok 63 százaléka válaszolta, hogy szerinte a biogazdálkodás pozitívan hat a környezetre. További 23 százalék ezt nem így látja. Azok aránya, akik nem tudnak állást foglalni a kérdésben, 14 százalék Magyarországon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >