Egészségboldogság kutatás 2010

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 12. 00:02

Az egészség, a boldogság és a közösség összefüggéseit vizsgálta a Dr. Béres József által életre hívott Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív kutatása.

A Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív kutatásának eredményei szerint az egészség, a boldogság és a közösségekhez való tartozás együttesen határozzák meg az élet teljességét.
A felmérés szerint 2,6 millió azoknak a száma, akik az egészségükért a kisujjukat sem mozdítják. Másfélmillió felnőtt – saját bevallása szerint – semmit, vagy csak keveset tesz a boldogságáért. A Program alapítója szerint mégis bizakodásra ad okot, hogy a magyarok már felismerték: a jó egészség a boldogság egyik legfontosabb összetevője. A kérdés az, tud-e élni a magyar társadalom azzal a lehetőséggel, hogy aktívan tegyen egészsége megőrzéséért, egy teljesebb életért. A közösségi egészségmegőrzést immár 4 éve zászlajára tűző Béres Egészség Hungarikum Program most a fiataloknak szóló Egészségőr pályázatával is erre buzdít.
A boldog élet legfontosabb összetevői között – a jó egészség mellett – a szeretet és a harmonikus családi élet szerepel a TOP 3-ban. Az egészséges élethez elsősorban megfelelő táplálkozásra, kiegyensúlyozott lelki életre és boldogságra van szükségünk – derül ki a felmérésből. Meglepő, hogy a sportolás, testmozgás, valamint a közösséghez való tartozás ebben a rangsorban nem szerepel az élmezőnyben. Passzív egészségtudatunkat jól tükrözi, hogy az egészséges táplálkozás fontosságát nagyon magasra – egy 100-as skálán 93,4-re – értékeljük, azonban csak 71,6 ez az érték, ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire veszünk magunkhoz nap mint nap egészséges ételeket.
A válaszadók harmada (34%-a) számolt be olyan csoportról, közösségről (pl. valamilyen klub, sportegyesület, vagy társaság), ahová rendszeresen eljár, vagy amelynek munkájában rendszeresen részt vesz.
Az Egészségboldogság kutatás eredményeinek publikációjával párhuzamosan az Alapítvány meghirdeti fiatal közösségeknek szóló Egészségőr pályázatát. „A Béres Egészség Hungarikum Program – a Béres több mint 35 éves egészségmegőrző hagyományaira támaszkodva – már évek óta tesz azért, hogy lehetőséget teremtsen egészségünk megőrzésére és aktivizálja a magyar lakosságot. Várakozással tekintünk az előttünk álló időszakra, különösen a jövő nemzedékére.” – fűzi hozzá Dr. Béres József. Az ifjúsági közösségek azok, akik idén az alapítvány tevékenységének fókuszába kerülnek. A most meghirdetett pályázat célja, hogy egészségmegőrző akciókra biztassa a fiatal közösségeket, és hogy megtalálja Magyarország ifjú egészségőreit. A részletes pályázati kiírás már elérhető a www.beh.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkeink