Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 25. 11:09

Tizenkét egri és tizennégy szekszárdi termelő borait kóstolva hasonlíthatják össze a termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat az idei Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj látogatói pénteken a Corinthia Hotel Budapest báltermében.

vorosbor
Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik északi, a másik déli fekvésű borvidék. Közös azonban bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos jelenti. Hogy ez mennyiben érezhető a borokban, arról személyesen is meggyőződhetnek a borkedvelők az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj pénteki kóstolóján – közölték a szervezők az MTI-vel.

Nem kizárólag a borászok döntenek arról, hogy mely szőlőfajták kerüljenek a bikavérekbe, az adott borvidékre vonatkozó szabályozást is figyelembe kell venniük. Mind az egri, mind a szekszárdi előírások egységesek abban a tekintetben, hogy a bikavér alapját a kékfrankosnak kell adnia – emlékeztet a közlemény.

“A termőhelyi adottságokból fakadó egyediséget leginkább olyan fajtákon keresztül lehet bemutatni, amelyek önmagukban is egyéniségek, de hagyják érvényesülni az őket körülölelő klímát, talajt, összességében a természeti környezetet is. A kékfrankos erre tökéletesen alkalmas, hiszen szép savai, gyümölcsössége, jó szerkezete mindezt garantálja” – idézik a szervezők Mészáros Gabriella borismereti szaktanárt.

A kiállítók teljes listáját és a belépőjegyekkel kapcsolatos információkat a www.bikaver-parbaj.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink