ÉFOSZ-ajánlás az élelmiszeripar talpraállításáért

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 14. 00:01

Az élelmiszer-áfa, az adó- és adminisztratív terhek csökkentése, a feketekereskedelem és az élelmiszer-import visszaszorítása – többek között ezt ajánlja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) az új kormány számára.

Az ügy halaszthatatlan: nincs olyan ága az élelmiszeriparnak, mely ne lenne válságban, a jövedelmezőség egyenlő a nullával, miközben a boltokban egyre több, 20-40 százalék a külföldi élelmiszerek aránya. Erről leginkább a kereskedelmi láncok tehetnek, de nekik nem érdekük a hazai termék forgalmának elősegítése, ők csak a profitban érdekeltek. A fenntartható élelmiszer-termelő rendszerek, úgy helyi, mint regionális szinten, egyre inkább az eladóhelyhez közeli élelmiszer előállítás révén hozzák közelebb a termelőket és feldolgozókat a fogyasztókhoz. Ezáltal növekszik az élelmiszer előállítás folyamatának átláthatósága, így a fogyasztók bizalma is. Minél kisebb ez a távolság, annál rövidebb az ellátási és közvetítői lánc, olcsóbb a disztribúció, ezáltal a termék is, és annál nagyobb a magasabb tápértékű és megfizethető élelmiszer megszerzésének lehetősége a lakosság számára. Ez ismét mind több országban napirenden lévő téma, ahogy sürgető egy Magyar Termék-program kidolgozása is.
Az ÉFOSZ meggyőződése, hogy legsürgősebb egy közép- és hosszú távú élelmiszer-gazdasági stratégia megfogalmazása, majd a kapcsolódó támogatás- és szabályozáspolitika ehhez történő igazítása. Az élelmiszeripar számára pedig kétség kívül biztosítani kell az ágazat jelentőségének megfelelő képviseletet a kormányzati munkában.
Az ÉFOSZ szerint felül kell vizsgálni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, melynek célkitűzései közé fel kell venni az élelmiszeripar súlyának megfelelő támogatását is – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink