ÉFOSZ: A kormány szakadékba löki a magyar élelmiszeripart

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 02. 16:53

Még el sem fogadta a Parlament az élelmiszer-feldolgozókat sújtó chipsadó kiterjesztésére, és az alig két hónapja kivetett adótételek drasztikus megemelésére benyújtott törvény javaslatot, a kormány adódömpingjéből ezúttal sem maradtak ki az élelmiszergyártók: az ún. felügyeleti díj címén újabb milliárdokat akar tőlük beszedni a költségvetés – írja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége friss közleményében.

Az adózásról szóló „salátatörvényben” elbújtatott törvényjavaslat szerint az élelmiszer-ellenőrző hatóság működésének finanszírozása és „fejlesztése” érdekében, az „arányos teherviselés” megvalósítása céljából 2012-től drasztikus mértékű „felügyeleti díjat” akarnak adó formájában beszedni az élelmiszer-gazdaság valamennyi szereplőjétől, a mezőgazdasági kistermelők kivételével.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tiltakozik az újabb büntetőadó kivetése ellen és ismételten felhívja a döntéshozók figyelmét arra , hogy az élelmiszer-feldolgozó ágazatnak kiemelt kormányzati figyelemre lenne szüksége.

Ezzel ellentétben a kormány által az ágazatra kivetett különféle különadók címén beszedni tervezett összeg nagysága jövőre elérheti az ágazat múlt évi adózás előtti eredményét, mintegy 50 milliárd forintot. Ráadásul valamennyi olyan adónem, amely nem létezik a velünk versengő környező országokban, a hazai termelő ágazatok versenyképességét rontja.

A különadók további emelése és újabb büntetőadók kivetése beláthatatlan következményekkel járhat mind a nemzetgazdaságra, mind a magyar fogyasztókra nézve, az élelmiszeripart pedig a magyar könnyűipar sorsát idéző pályára állíthatja és felszámolásra ítélheti.

Kapcsolódó cikkeink