Édességgel etetik a vágómarhákat
Életük utolsó két hónapjában csokoládéból, süteményből és cukorkából álló különleges keverékkel etetik a vágómarhákat néhány ausztrál farmon. A húsuk ettől nemcsak ízletessé, vajasan puhává és márványozott válik, hanem méregdrágává is. Az így előállított hús kilójáért akár 120 ezer forintnak megfelelő összeget is hajlandók kifizetni az ínyencek – írja az agrarszektor.hu.
Csokival, süteménnyel és cukorkával etetik a szarvasmarhákat néhány ausztrál farmon. Nem születésnapi zsúrt tartanak nekik, hanem – ősi japán hagyományt követve – így kívánják garantálni a kiemelkedően magas húsminőséget, amire komoly kereslet mutatkozik a világpiacon.
Hasonlóan járnak el a Melbourne és Adelaide városok közt félúton lévő Mount Gambier település egyik gazdaságában is. A régió híres az itt termelt élelmiszerekről, a wagyu marhahús azonban mind közül kiemelkedik. A szájban szinte szétolvadó, elképesztő kulináris élményt kínáló csemege kilójáért akár 450 amerikai dollárt (több, mint 120 ezer forintot) is hajlandók kifizetni a vastag pénztárcájú vásárlók.
Ilyen érdeklődés mellett nem csoda, ha az ausztrál farmerek a tenyésztés utolsó fázisában már meglepő mixszel etetik a jószágokat, amely csokoládét, süteményt és cukorkát is bőven tartalmaz a minél ínycsiklandóbb végeredmény érdekében. Az egyik 3000 hektáron gazdálkodó farmon a vágást megelőző két hónapban naponta 2 kilogramm édességet is felszolgálnak a marháknak.
Ezt az állatok is szeretik, jobb étvággyal vonulnak a vályúhoz, de a húsukon is érezni lehet a nyalánkságok hatását. A tömegük viszont alig gyarapodik már ebben a fázisban, tehát nem lesznek a „nassolástól” túl zsírosak. Egy 700 kilós marhából nagyjából 3 mázsa húst nyernek ki, ám ebből legfeljebb 30 kilogramm képviseli a legmagasabb (vagyis legdrágábban eladható) minőséget, amelyet Dubajtól Hongkongig árusítanak.
A wagyu marhahúst az ételek császárának tartják. Az alapul szolgáló állatot Japánban nemesítették, mégpedig igavonás céljára. Az izmaiban egyenletesen raktározza el a munkavégzéshez szükséges zsírtartalmat, ettől lesz a húsa vajpuha és szépen márványozott. A legenda szerint a japánok masszírozzák, rizsborral permetezik és sörrel itatják a különleges jószágokat, hogy még finomabb végterméket produkáljanak.
Átlagosan 30 hónapos korukban küldik őket vágóhídra, és a wagyu marhahús ma már szerte a világon nagyon keresett. Amerikában egy ilyen hamburgerért akár 50 dollárt is kifizetnek az ínyencek. Bár Japán korábban megtiltotta az állatok exportját, ma már az Egyesült Államokban és Ausztráliában is tenyésztik őket. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Tavaly uniós összevetésben is dinamikusan bővült az állattenyésztés teljesítménye
A legfrissebb uniós adatok alapján az Európai Unió tagállamai közül…
Tovább olvasom >Az Unióban is emelkedik a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 2025 januárjában a…
Tovább olvasom >AM: kulcsfontosságú az állatorvos-tudományi képzés
A jól képzett állatorvosoknak kulcsfontosságú szerepe van a járványmegelőzésben és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >