Édes nőuralom a McCafé-nál

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 03. 00:02

Az ország legnagyobb kávézóláncában „nőuralom” van, a pultok mögött 90 %-ban hölgyek dolgoznak. A 33 hazai McCafé 200 dolgozója között mindössze 17 férfit találunk – derül ki a kávézólánc Nemzetközi Nőnap kapcsán közzétett adataiból.

Két fővárosi üzletben még inkább szembetűnő a hölgyek többsége: itt egyáltalán nem dolgozik férfi kolléga. A legfiatalabb női dolgozó 17 éves, a legidősebb pedig mindössze 40. Területi megosztásban a főváros után Győr-Moson-Sopron megye viszi a pálmát: ott találjuk a legtöbb női McCafés dolgozót. A környező országokban is a nők vannak többségben: Csehországban például 6:1 az arány a hölgyek javára.
A McCafé vezető kávészakértője, Paszicsnyek Emőke szerint nem véletlen a „nőuralom” a kávézóláncnál: „A hölgyek különösen figyelmesek a vendégekkel, így személyre szóló kiszolgálást kap az, aki betér hozzánk. Emellett a női munkatársak erőssége még, hogy egy időben több dologra is jól tudnak összpontosítani: egyszerre kell figyelniük a vendégek igényeire, a pontos kiszolgálásra, a sütemények frissességére és a kávézó kifogástalan környezetére is.”
A kávézókban számos kisgyermekes anyuka és diák dolgozik, őket a családi teendőkhöz és a tanulmányokhoz is jól illeszthető részmunkaidővel és rugalmas időbeosztással segíti a kávézólánc. A McCafés munkatársak emellett barista tanfolyamon vesznek részt, hogy igazi kávémesterekké váljanak. A tanfolyam amellett hogy gyakorlatot biztosít, egyben nemzetközileg is keresett, elismert szakmát is ad a hölgyeknek.
A McCafék a McDonald’s éttermeken belül találhatók, amelyek igazi kávéházi hangulatot idéző környezettel és prémium minőségű, fenntartható kávéval várják a vendégeket. A frissen őrölt, 100 százalék arabica kávéból készült forró italokat porcelán csészében kínálják. A kávé mellé a legfinomabb süteményekből rendelhetnek, a frissen facsart narancslé mellé ropogós meleg szendvicset fogyaszthatnak a vendégek. A minőségi kávé-különlegességekhez egyedi szervírozás jár: a kávézólánc tehetséges baristái egyedi alkotásokat rajzolnak a cappuccino habjára.

Kapcsolódó cikkeink