Édes kihívások a Balatonnál: itt a régió tíz legjobb cukrászdája
A Magyar Konyha idén is elkészítette a Balaton 2025 Gasztrokalauzt, amelyből kiderül, hol találjuk a tó körüli régió legkiemelkedőbb cukrászdáit. Bár a krémesek és fagylaltok világa továbbra is vonzza a közönséget, a szektor egyre nehezebb gazdasági környezetben működik – írja a Pénzcentrum.
A Balaton édes oldala idén is lenyűgöző: a Magyar Konyha TOP 10-es listájára azok a cukrászdák kerültek fel, amelyek nemcsak az ízek, hanem a kreativitás, minőség és vendégélmény terén is példát mutatnak. A listán olyan nevek szerepelnek, mint a balatonfüredi Bergmann cukrászdák, a siófoki Cafe Melba vagy a badacsonyi La Tène, amelyek a klasszikus süteményeket kézműves szemlélettel, minőségi alapanyagokból kínálják – a trendi különlegességek mellett.
A 2025-ös TOP 10 balatoni cukrászda:
-
Arácsi cukrászda (Balatonfüred)
-
Bergmann cukrászdák (Balatonfüred)
-
Cafe Melba (Siófok)
-
Desszeretlek (Balatonalmádi)
-
La Tène (Badacsony)
-
Mónisüti (Gyenesdiás)
-
Pingvin (Balatonmáriafürdő)
-
Rád is süt (Dörgicse)
-
Szó ami szó (Balatonkenese)
-
Villa Greta (Zamárdi)
Ezek a helyek sokszor családi vállalkozásként működnek, szenvedéllyel készítve a fagylaltokat, süteményeket, tortákat – miközben olyan nehézségekkel néznek szembe, amelyek egyre több cukrászatot állít kihívás elé.
Árnyékban az édességipar: munkaerőhiány és feketepiac
A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs szerint a szektor legsúlyosabb problémái közé tartozik a képzett munkaerő hiánya, a dráguló alapanyagok, valamint a fekete szféra térnyerése. Az úgynevezett „otthonsütők” – akik mindenféle engedély és ellenőrzés nélkül vállalnak akár esküvői megrendeléseket is – súlyos károkat okoznak a legálisan működő cukrászatoknak. Emellett élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentenek.
„A fagylaltozókban még nem jelent meg ez a zugüzleti modell, de a cukrászdák világában már érezhető a hatása. A legális vállalkozások képtelenek versenyezni az adóterheket megkerülő szereplőkkel” – fogalmazott Erdélyi Balázs egy friss interjúban.
Külföldi alapanyag, hazai elkötelezettség
A Balaton körüli cukrászdák jellemzően külföldről beszerzett, prémium alapanyagokkal dolgoznak, amelyek ára az utóbbi években jelentősen emelkedett. Ehhez társul a szállítási költségek növekedése és az energiaárak volatilitása. Aki korszerűsíteni szeretne, annak komoly gépberuházásokat kell vállalnia – ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak.
„Aki minőséget akar adni, annak a külföldi bérekhez közelítő fizetéseket kell kínálnia a cukrászainak. Csak így tudják megtartani a jól képzett szakembereket” – tette hozzá a szakmai elnök.
Extrém ízek, extrém verseny
Bár az idei nyár sem múlhat el extrém fagylaltkreációk – mint például csülkös pacal vagy kovászos uborka – nélkül, a háttérben komoly verseny zajlik. A balatoni régióban egymás után nyílnak új desszertműhelyek: egy részük fiatal vállalkozók trendi koncepciója, mások inkább befektetési célú próbálkozások. A tapasztalat szerint azonban azok a helyek maradnak meg hosszú távon, ahol alázat, szakértelem és folyamatos minőségbiztosítás áll a működés középpontjában.
Kapcsolódó cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Balaton Fagyija verseny
Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Balaton Fagyija versenyre, amely…
Tovább olvasom >Cukrász Szakmai Nap 2025
A Magyar Cukrász Ipartestület május 5-én tartotta meg hagyományos tavaszi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >