Édes kihívások a Balatonnál: itt a régió tíz legjobb cukrászdája

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 10. 10:57

A Magyar Konyha idén is elkészítette a Balaton 2025 Gasztrokalauzt, amelyből kiderül, hol találjuk a tó körüli régió legkiemelkedőbb cukrászdáit. Bár a krémesek és fagylaltok világa továbbra is vonzza a közönséget, a szektor egyre nehezebb gazdasági környezetben működik – írja a Pénzcentrum.

A Balaton édes oldala idén is lenyűgöző: a Magyar Konyha TOP 10-es listájára azok a cukrászdák kerültek fel, amelyek nemcsak az ízek, hanem a kreativitás, minőség és vendégélmény terén is példát mutatnak. A listán olyan nevek szerepelnek, mint a balatonfüredi Bergmann cukrászdák, a siófoki Cafe Melba vagy a badacsonyi La Tène, amelyek a klasszikus süteményeket kézműves szemlélettel, minőségi alapanyagokból kínálják – a trendi különlegességek mellett.

A 2025-ös TOP 10 balatoni cukrászda:

  • Arácsi cukrászda (Balatonfüred)

  • Bergmann cukrászdák (Balatonfüred)

  • Cafe Melba (Siófok)

  • Desszeretlek (Balatonalmádi)

  • La Tène (Badacsony)

  • Mónisüti (Gyenesdiás)

  • Pingvin (Balatonmáriafürdő)

  • Rád is süt (Dörgicse)

  • Szó ami szó (Balatonkenese)

  • Villa Greta (Zamárdi)

Ezek a helyek sokszor családi vállalkozásként működnek, szenvedéllyel készítve a fagylaltokat, süteményeket, tortákat – miközben olyan nehézségekkel néznek szembe, amelyek egyre több cukrászatot állít kihívás elé.

Árnyékban az édességipar: munkaerőhiány és feketepiac

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs szerint a szektor legsúlyosabb problémái közé tartozik a képzett munkaerő hiánya, a dráguló alapanyagok, valamint a fekete szféra térnyerése. Az úgynevezett „otthonsütők” – akik mindenféle engedély és ellenőrzés nélkül vállalnak akár esküvői megrendeléseket is – súlyos károkat okoznak a legálisan működő cukrászatoknak. Emellett élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentenek.

„A fagylaltozókban még nem jelent meg ez a zugüzleti modell, de a cukrászdák világában már érezhető a hatása. A legális vállalkozások képtelenek versenyezni az adóterheket megkerülő szereplőkkel” – fogalmazott Erdélyi Balázs egy friss interjúban.

Külföldi alapanyag, hazai elkötelezettség

A Balaton körüli cukrászdák jellemzően külföldről beszerzett, prémium alapanyagokkal dolgoznak, amelyek ára az utóbbi években jelentősen emelkedett. Ehhez társul a szállítási költségek növekedése és az energiaárak volatilitása. Aki korszerűsíteni szeretne, annak komoly gépberuházásokat kell vállalnia – ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak.

„Aki minőséget akar adni, annak a külföldi bérekhez közelítő fizetéseket kell kínálnia a cukrászainak. Csak így tudják megtartani a jól képzett szakembereket” – tette hozzá a szakmai elnök.

Extrém ízek, extrém verseny

Bár az idei nyár sem múlhat el extrém fagylaltkreációk – mint például csülkös pacal vagy kovászos uborka – nélkül, a háttérben komoly verseny zajlik. A balatoni régióban egymás után nyílnak új desszertműhelyek: egy részük fiatal vállalkozók trendi koncepciója, mások inkább befektetési célú próbálkozások. A tapasztalat szerint azonban azok a helyek maradnak meg hosszú távon, ahol alázat, szakértelem és folyamatos minőségbiztosítás áll a működés középpontjában.

 

Kapcsolódó cikkeink