Éder Tamás: az élelmiszeriparnak nincs igazi gazdája a kormányban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 20. 13:20

Nincs igazi gazdája az élelmiszeriparnak a kormányon belül – állapította meg az agromonitor.hu-nak adott interjújában Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke.

A Vidékfejlesztési Minisztérium készülő vidékstratégiája az iparszerű méretekben termelő cégekkel alig foglalkozik, miközben „sugárzik” belőle a kis- és a nagyméretű vállalatok szembeállítása. A nagyobb társaságok kimaradnak a fejlesztési támogatásokból, holott tavaly például beruházásaik értéke alulmúlta az éves amortizáció nagyságrendjét is.

Az Éfosz értetlenül áll az élelmiszeripart sújtó költségvetési különadók növelése és bevezetése előtt, amelyek jövőre az iparág 50 milliárd forintra tehető, teljes éves összeredményét elviszik. Az érdekképviselet szerint a 27 százalékos, „világcsúcs magasságú” általános forgalmi adó (áfa) miatt az élelmiszergazdaságban tovább nőhet a már ma is 30-40 százalékosra tehető feketepiaci részarány, ezért – a fordított mezőgazdasági áfa adózás életbe léptetése mellett – kőkemény hatósági ellenőrzési szigorra lesz szükség, a lebukott áfa csalókra pedig elrettentő mértékű és precedensértékű bírságokat kell kiszabni, illetve ország-világ előtt pellengérre kell állítani őket.

A kedvezőtlen gazdasági környezetben az Éfosz a hazai élelmiszerkereslet legalább egy-két százalékos visszaesésére, újabb belpiacvesztésre és az iparági foglalkoztatotti létszám további csökkenésére számít 2012-ben. Ugyanakkor a vállalkozásoknak ma már nincs hová hátrálniuk, ezért az értékesítési nehézségek ellenére is szinte havonta próbálnak majd elérni áremeléseket kereskedelmi partnereiknél – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink