Eddigi legnagyobb gyártóbázisát avatta a Coca-Cola Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 29. 10:50

Eddigi legnagyobb gyártóbázisát, negyvenkettedik palackozó üzemét avatta ünnepélyes keretek között az amerikai Coca-Cola az északkelet-kínai Liaoning tartományban csütörtökön – jelentette a kínai média.

Muhtar Kent, a Coca-Cola vezérigazgatója az eseményen a cég terveiről elmondta, az új telephelyen kilenc gyártósort fognak üzemeltetni. Megjegyezte, a tartományban ez a harmadik gyáruk, éves kapacitása 1,2 millió palack lesz. A szénsavas és szénsavmentes végtermékek a hagyományos Coca-Cola mellett, a Sprite, a Minute Maid és az Ice Dew lesznek.

A beruházás értéke 1 milliárd jüan (35 milliárd forint), a Jingkou (Yingkou) város területén elhelyezkedő komplexum területe mintegy 170 ezer négyzetméter. Számítások szerint közvetlenül 500 új munkahelyet teremtenek és mintegy 5 ezret a kiszolgáló iparágakban.

Kent beszámolt arról, hogy az új gyár része annak a programnak, amely előirányozta, hogy 3 éven belül 4 milliárd dollárt ruháznak be az országban. Mint mondta, ez természetesen kifejezi a vállalat bizalmát a rendkívül gyorsan fejlődő és bővülő kínai üdítőital piacban.

2011-ben a cég eladásai a kelet-ázsiai országban 13 százalékkal bővültek; a növekedés az elmúlt 10 évből 9-ben kétszámjegyű volt. Ami a Coca-Cola termékeinek globális eladásait illeti, azokból a kínai piac körülbelül 8 százalékkal részesedik.

A vezérigazgató szavaiból kiderült, Kína, a kínai piac a jövőben meghatározó szerepet kap annak a célnak a megvalósításában, miszerint ebben az évtizedben megduplázzák globális üzleti tevékenységüket.

A világ első számú üdítőital gyártója 1979 óta több mint 5 milliárd dollárt ruházott be Kínában, ebből 3 milliárdot 2009 és 2011 között. Elhangzott az is, hogy a cég a jövőben jobban kíván összpontosítani a vidéki területekre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink