Eddig 566,6 millió forint chipsadót vallottak be

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 17:36

A népegészségügyi termékadóból – köznyelven chipsadóból – 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre – közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére. A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből.

A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előrecsomagolt cukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8 millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, az energiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millió forint – tájékoztatta az MTI-t Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.
A népegészségügyi termékadóból a kormányzat 2011-re 5 milliárd forint bevételt irányzott elő. Az idén szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre 566,6 millió forint termékadót vallottak be az adóalanyok. “Ezen adatok alapján nem prognosztizálható az éves elvárt bevétel teljesülése, ugyanakkor reményeink szerint a tervezett bevétel teljesülni fog” – közölte a NAV.
A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptember 1-jén lépett hatályba, első alkalommal a havi, illetve negyedéves áfa-bevallásra kötelezetteknek kellett eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek október 20-ig.
Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint.
Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a 10 milligrammot.
Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.
Az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót – akár az áfát – az eladó szedi be, s önadózással számol el az adóhivatal felé. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.
A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint 2012. január 1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna). Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adó mértéke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink