Durván megugorhat a baromfihús ára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 10. 06. 13:33

Nem elég a brutális infláció, a madárinfluenza szintén ront a húsár-helyzeten: a közeljövőben a szárnyasok ára emiatt drasztikusan emelkedhet.

Része lehet az életünknek a madárinfluenza

Szeptember elején közölte a Nébih, hogy Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, ami egyértelmű igazolja, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra.

A Nébih a cikkben felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza ciklikussága várhatóan megszűnik, és része lesz a mindennapjainknak. Fontos ezért, hogy a gazdák megfelelően felkészüljenek, és minden óvintézkedést megtegyenek annak érdekében, hogy a baromfiállományt minél kisebb mértékben érintse a kór.

A kislétszámú, jellemzően háztáji baromfitartók esetében is kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket. Továbbra is országszerte érvényesek a fedett, lehetőleg oldalról is zárt, a vadmadaraktól elhatárolt helyen történő etetést és itatást előíró rendelkezések. A takarmányt és alomanyagot zárt helyen kell tárolni vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá a vadmadarak

– emelte ki a hatóság.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink